ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

10 Ιαν 2010

Οι Ισλανδοί αγνόησαν τις υποδείξεις



«Πυρ και μανία» με τους Ισλανδούς είναι πλέον Βρετανοί και Ολλανδοί μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 20 Φεβρουαρίου σχετικά με την πληρωμή ή όχι αποζημιώσεων ύψους πάνω από 5 δισ. ευρώ προς τις δύο χώρες, μετά την κατάρρευση τραπεζών το 2008.

Η εξέλιξη αυτή κυριολεκτικά εξόργισε τους Ευρωπαίους: τα υπουργεία Εξωτερικών Βρετανίας και Ολλανδίας τη χαρακτήρισαν «απογοητευτική», ενώ η κυβέρνηση Μπράουν απείλησε την Ισλανδία με «οικονομικό αποκλεισμό» στην περίπτωση που οι ψηφοφόροι απορρίψουν το νομοσχέδιο.

Βρίσκει μάλιστα αντίθετο ακόμη και τον Ισλανδό πρωθυπουργό, ο οποίος προειδοποιεί για απώλεια αξιοπιστίας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η χώρα μετά την πρωτοφανή στα χρονικά άσκηση βέτο στην ψήφιση του νομοσχεδίου δέχτηκε αμέσως τα «πυρά» των μεγάλων οίκων αξιολόγησης: η Moody’s τόνισε ότι το δημοψήφισμα θα οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια και θα πιέσει τη δανειοληπτική αξιοπιστία της χώρας, η Standard & Poor’s την έθεσε σε πιστοληπτική επιτήρηση, ενώ η Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της.

Παράγοντες της αγοράς έσπευσαν να επισημάνουν ότι η άρνηση του Ισλανδού προέδρου, Ολάφουρ Γκρίμσον, να υπογράψει το νομοσχέδιο για να αποπληρώσει 5 δισ. δολάρια σε Βρετανία και Ολλανδία καθιστά αμφίβολη την προσπάθεια της χώρας να γίνει μέλος της ΕΕ. Εκτιμούν μάλιστα ότι οι κυβερνήσεις των δύο κρατών θα «παγώσουν» τις διαπραγματεύσεις της χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

Το νομοσχέδιο είχε λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, μεγάλη μερίδα των πολιτών είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τις αποζημιώσεις σε περίοδο μεγάλης δοκιμασίας της οικονομίας της χώρας. Οπως έγινε μάλιστα γνωστό, ο Γκρίμσον έλαβε έγγραφο διαμαρτυρίας εναντίον του νομοσχεδίου, το οποίο υπέγραφε το ένα τέταρτο των 240 χιλιάδων ψηφοφόρων της χώρας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ
πηγή: ''EΘΝΟΣ΄΄, 9/1/2010

Επισκεπτες