ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

12 Αυγ 2010

Θα σηκώσουμε το γάντι ; Άρθρο-επιστολή του Β.Χατζηλάμπρου για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές


Τι θα σημαίνει ένα καλό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση από τις εκλογές του Νοέμβρη;

Θα σημαίνει αποδοχή και συναίνεση στα μέτρα που παίρνει και πως η οργή και η αγανάκτηση μισθωτών,συνταξιούχων και ανέργων δεν έφτασε μέχρι την κάλπη.

Να γιατί οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος έχουν κάθε συμφέρον να διαχειριστούν αυτές τις εκλογές σε απόσταση από τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης τους, να μας λένε δηλαδή ότι επώδυνα μεν αλλά αναγκαία δε τα διατάγματα της Τρόικας.

Είναι όμως πολλοί αυτοί που θα ήθελαν να ξεστρατίσουν την συζήτηση από αυτά τα μεγάλα ζητήματα και δήθεν να μας επικεντρώσουν στα θέματα της πόλης, του Δήμου και της Περιφέρειας; Από ότι φαίνεται είναι αρκετοί.

Που στηρίζετε λοιπόν η κυβέρνηση και πετάει το γάντι στην κοινωνία , ελπίζοντας σε ένα καλό μήνυμα για την πολιτική της;

Αρχικά, πέρα από την στήριξη που τις προσφέρουν διάφορες πτέρυγες της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση στηρίζεται σε μία εκτίμηση που έχει για το λεγόμενο « αυτοδιοικητικό» προσωπικό, που στην συντριπτική του πλειοψηφία ΄΄οραματίζεται’’ για το Δήμο του, ‘’λατρεύει’’ την Περιφέρεια του, έτσι αφηρημένα , αυτοδιοικητικά και μόνο.

Η κυβέρνηση διέγνωσε την στάση αυτού του προσωπικού στο «διάλογο» για τον Καλλικράτη. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν την πίεσε αυτό το προσωπικό και έτσι πέρασε ο νόμος ταφόπλακα στην δημοκρατία, τον έλεγχο και την συμμετοχή των δημοτών. Κατάλαβε η κυβέρνηση πως αυτό το προσωπικό είναι διαχειρίσιμο και σε απόσταση από τα συμφέροντα του πολίτη.

Ειδικά όταν κρίνεται ποιος θα είναι ο κατάλληλος ΄΄αιρετός΄΄ άρχοντας , δείχνει να καταλαβαίνει πως πρέπει να ασχοληθεί με τα του οίκου του μόνο για ευνόητους λόγους.

Και δεν είμαστε εμείς που βλέπουμε τα πράγματα μονόπλευρα.

Το μνημόνιο, η κυβέρνηση με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, καθορίζουν μεγέθη προς την αυτοδιοίκηση και στον ά βαθμό και στην Περιφέρεια. Όταν για παράδειγμα τα 78 δις ενίσχυσης των τραπεζών αντιστοιχούν σε 800 , οκτακόσιες φορές περισσότερα χρήματα από ότι προβλέπει ο Προϋπολογισμός για την Περιφέρεια Δυτ.Ελλάδας από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων. Ποιος λογικός άνθρωπος δεν κατανοεί πόσο αρνητικά συνδεδεμένη είναι η τύχη της αυτοδιοίκησης με την παρουσία της Τρόικας;

Μόνο «ευνούχοι» , συνένοχοι , κυβερνητικοί-αντιπολιτευόμενοι και ‘’ανεξάρτητοι΄΄ θα μπορούσαν να μιλάνε για «αυτοδιοικητικά» θέματα ξορκίζοντας την πραγματικότητα.

Θα εμφανιστούν πολλοί σαν ανεξάρτητοι θέλοντας να αποφύγουν να πάρουν θέση. Αλλά το ζήτημα δεν είναι να δούμε στα προγράμματα τους να μιλάνε για το ΔΝΤ, αλλά να εξετάσουμε αν δημιουργούν κινήσεις αντίστασης στις τοπικές κοινωνίες για να αλλάξει η κατάσταση και να ωφεληθεί και η Αυτοδιοίκηση. Αλλιώς η «ανεξαρτησία» μεταφράζεται σε αποπροσανατολισμό, υποκρισία και ψάρεμα στα θολά νερά.

Τον ερχόμενο Νοέμβρη δεν πρέπει να εκλέξουμε αυτούς που έχουν γενικά «όραμα κ αγάπη» για την Πόλη και την Περιφέρεια, αλλά εκείνα τα πρόσωπα και τις κινήσεις που αγωνίζονται και πασχίζουν να αλλάξει η κατάσταση, να γίνουν βήματα σωτηρίας για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους άνεργους, για κάθε πολίτη. Και μόνο αυτό θα είναι μήνυμα στην κυβέρνηση και την Τρόικα.

ΠΑΤΡΑ 10 Αυγ. 10

Επισκεπτες