ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

28 Ιουν 2010

Aνακοίνωση της Αριστερά στην Αυτοδιοίκηση για την κατάσταση στον Τοπικό Τύπο.


Πάτρα, 28/6/2010

«Λουκέτα» σε τρεις εφημερίδες μέσα σ’ ένα επτάμηνο, απολύσεις χωρίς αποζημίωση και αποπληρωμή δεδουλευμένων, απλήρωτοι επί μήνες εργαζόμενοι: αυτό είναι το «μαύρο» τοπίο που διαμορφώνεται σε μεγάλη μερίδα του Τύπου στην Πάτρα, όπου το 50% των εργαζόμενων στα ΜΜΕ βρίσκεται στην ανεργία, χωρίς μάλιστα προοπτική διεξόδου.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Απασχόλησης δηλώνει αδυναμία να παρέμβει, αφήνοντας ανεξέλεγκτους ιδιοκτήτες ΜΜΕ που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, αρνούμενοι ακόμα και τις συμβατικές υποχρεώσεις τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί ο εκδότης της εφημερίδας «Ημέρα» που, επτά μήνες μετά την αναστολή έκδοσης του εντύπου, αρνείται να πληρώσει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, χωρίς καμία επίπτωση, ανοίγοντας το δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά του (βλ. «Σημερινή»).
Την ίδια στιγμή, οι νόμοι που προωθεί η εντολοδόχος των ΔΝΤ και Κομισιόν κυβέρνηση προδιαγράφουν ακόμα χειρότερες ημέρες και για τους εργαζόμενους στον Τύπο, νομιμοποιώντας τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και διαλύοντας την κοινωνική ασφάλιση.

Η Πάτρα δεν αντέχει άλλα «λουκέτα», δεν αντέχει άλλη ανεργία. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Απασχόλησης να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους, εφαρμόζοντας –επιτέλους!– τους νόμους.

- Να αποδοθούν όλα τα οφειλόμενα (δεδουλευμένα και αποζημιώσεις) σε όσα έντυπα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Να υποστηριχθούν οι άνεργοι και απολυμένοι.
- Να ενισχυθεί ο περιφερειακός Τύπος (όπου δεν τηρείται ούτε ο νόμος για την απόδοση του 30% της κρατικής διαφήμισης, όπως αναδείχθηκε στη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα, 28/6/2010, η ΕΣΗΕΠΗΝ) με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, που να διασφαλίζουν την τακτική και βάσει των ΣΣΕ αμοιβή των εργαζόμενων, την απόδοση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, το σταμάτημα κάθε απόλυσης που σχεδιάζεται.
- Να σταματήσει η ροή δημοσίου χρήματος σε κάθε ιδιοκτήτη ΜΜΕ που δεν εφαρμόζει την εργατική νομοθεσία, που πετά εργαζόμενους στο δρόμο χωρίς να του κοστίζει τίποτα, ενώ συνεχίζει να δραστηριοποιείται άμεσα ή έμμεσα στο χώρο του Τύπου.
Η Αριστερά στην Αυτοδιοίκηση στέκεται δίπλα στον αγώνα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, που είναι κοινός με τον αγώνα της κοινωνίας για το δικαίωμα στην εργασία, τις αξιοπρεπείς αμοιβές και εργασιακές συνθήκες, τη διατήρηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Για την Αριστερά στην Αυτοδιοίκηση

Χρήστος Πατούχας Βασίλης Χατζηλάμπρου
Ανυπότακτη Πολιτεία Μαχόμενη Αχαΐα

Επισκεπτες