ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

10 Ιουν 2010

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ , ανακοίνωση για το ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας


Ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας έχει ολοκληρώσει προ πολλού τον προβλεπόμενο χρόνο ζωής του.Ο υπάρχων σήμερα υπερκορεσμός και η συνέχιση της χρήσης του τον καθιστούν επικίνδυνο.
Η Δημοτική Αρχή,με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ασχολείται με το πρόβλημα.Η διάδοχη λύση έπρεπε να δοθεί ήδη στην προηγούμενη δημοτική θητεία,σε κάθε περίπτωση στον πρώτο χρόνο της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής.

Σήμερα έχει παρέλθει κάθε δυνατότητα διεξόδου.Εξηγούμαστε:


1.Η Δημοτική Αρχή ,έχει δεσμευτεί να λήξει η χρήση της Ξερόλακκας, την 31/12/2012.Την συνδέει όμως την λήξη αυτή με την λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας στον Φλόκα.Ένα εργοστάσιο που όχι μόνο δεν υπάρχει ,όχι μόνο δεν έχει αρχίσει η κατασκευή του,αλλά δεν έχει καν δημοπρατηθεί ακόμα.Έχουμε σοβαρές αντιρρήσεις και για το εργοστάσιο καθ’εαυτό ,και για τον τρόπο δημοπράτησης της κατασκευής και της λειτουργίας του.
Πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες ότι ο καυασκευαστής θα λειτουργεί και θα εκμεταλλεύεται το εργοστάσιο αυτό για 30 χρόνια.Πολύ απλά αυτό σημαίνει, τουλάχιστον, τριπλασιασμό των τελών καθαριότητας.Ένας νευραλγικός τομέας δημοτικών υπηρεσιών ιδιωτικοποιείται πλήρως.
2.Είναι δυνατόν μέχρι 31/12/2012,να είναι έτοιμο ένα έργο 80 εκατομμυρίων Ευρώ, που δεν έχει ακόμα δημοπρατηθεί; Ποιός εγγυάται την ροή της χρηματοδότησης;Ποιος μπορεί να δεσμευτεί για λογαριασμό του Δ.Ν.Τ;
3.Τα υποστηρικτικά έργα ,όπως οι σταθμοί μεταφόρτωσης θα έχουν ολοκληρωθεί;Ακόμα δεν έχει γίνει ούτε η χωροθέτησή τους.
4.Γιατί η μελέτη Π.Ε που υπέβαλλε ο Δήμος για το νέο κύτταρο είναι 20 στρέμματα ενώ το Δημ.Συμβούλιο έχει αποφασίσει για 4 στρέμματα;
5.Είναι αλήθεια ότι το νέο κύταρρο αποφασίστηκε μετά τις προηγούμενες κινητοποιήσεις των κατοίκων; Δεν αποδεικνύει αυτό δραματική οκνηρία στον σχεδιασμό;




Εκτιμούμε ότι οι κάτοικοι θα μπορούσαν να ανεχτούν,την παράταση της λειτουργίας μεχρι το τέλος του 2012 αν όλες οι εξαγγελίες διαπνέονταν από πολιτική αξιοπιστία. Αν το νέο Κύταρρο είχε ήδη λειτουργήσει και γινόταν ήδη ανάπλαση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ. Με ότι μέτρο θα ήταν απαραίτητο για την άρση της επικινδυνότητάς του.Στο σημερινό αδιέξοδο οι απαντήσεις δεν είναι πειστικές. Και είναι ήδη πίσω από τον αναγκαίο χρόνο.
Δεν μας ενδιαφέρει η εντυπωσιοθηρία.Αλλά επιδιώκουμε οι λύσεις να έχουν ρεαλισμό, να είναι υπέρ των δημοτών,να μην οξύνουν προβλήματα.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ:


α) Να σταματήσει μέχρι το τέλος του χρόνου η χρήση της Ξερόλακκας.Η παραταση της λειτουργίας της είναι επικίνδυνη.Να αρχίσει η χρήση του Βιοαερίου και η ανάπλασή του.

β) Να μην κατασκευαστεί το νέο κύταρρο.Αντίθετα η δαπάνη του, να διατεθεί για τον σταθμό μεταφόρτωσης ή αν έιναι αναγκαίο, για την επέκταση αντίστοιχου κυτάρρου στον ΧΥΤΑ του Φλόκα.

γ) Εκεί να μεταφερθούν τα σκουπίδια από τον νέο χρόνο. Αυτό υπακούει στον περιφερειακό σχεδιασμό ,δεν υπονομεύει καμμιά λύση για το μέλλον.
Δεν είναι βάσιμοι παρόμοιοι ισχυρισμοί της Δημοτικής Αρχής.Ο ΧΥΤΑ του ΦΛΟΚΑ, είναι δημόσιος χώρος και κατασκευάστηκε με δημόσιο χρήμα και δεν χωρούν ιδιοκτησιακοί ισχυρισμοί.

δ) Εφ’όσον οι διαχειριστικές ενότητες του Νομού, αποφάσισαν την κατασκευή του εργοστασίου,να μην δεχτούμε τον ωμό εκβιασμό του συγκεκριμένου τρόπου δημοπράτησης .Είναι αδιαφανής ,εξυπηρετεί μεγάλα συμφέροντα,οι Δήμοι δεν θα έχουν κανένα έλεγχο στο κόστος λειτουργίας του, και θα παραδώσουν ομήρους τους κατοίκους ολόκληρου του Νομού στην βουλιμία του “επενδυτή” .

ε) Για όλα τα προβλήματα του Δήμου ( καθαριότητα, πράσινο,ελεύθεροι χώροι,κυκλοφοριακό κ.τ.λ) πρέπει να υπάρξει σαφής μακροχρόνιος σχεδιασμός.Το έχουμε επανειλημένα προτείνει. Ο αντιλαικός χαρακτήρας της Αυτοδιοίκησης που υπηρετούμε , ο πολύ χειρότερος που σχεδιάστηκε, και η ποιότητα των πολιτικών εκπροσώπων απαιτεί να είμαστε απέναντί τους.


ΠΑΤΡΑ 10/6/2010

Επισκεπτες