ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

2 Μαΐ 2009

ΕΥΡΩΖΩΝΗ Τρομάζει η έκρηξη της ανεργίας στο 8,9%

Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΧΑΛΗ

Ανίκανες να σταματήσουν τη συνεχή άνοδο της ανεργίας και την αργή και επίπονη διολίσθηση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο επικίνδυνο μονοπάτι του αποπληθωρισμού δείχνουν οι οικονομικές αρχές της ευρωζώνης.

Τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας και της απασχόλησης, που μετά βαΐων και κλάδων ανακοίνωσαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τους προηγούμενους μήνες, αποδείχτηκαν λίγα αφού δεν κατάφεραν να ανακόψουν τη συνεχή άνοδο της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, η ανεργία στη ζώνη των 16 χωρών εκτοξεύθηκε από 8,7% τον Φεβρουάριο στο 8,9% τον προηγούμενο μήνα, χτυπώντας πλέον το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 4 ετών.

Οι αναλυτές προβλέπουν μάλιστα ότι το 2010 η ανεργία της ευρωζώνης θα χτυπήσει το 10%.

Για την άλλοτε κραταιά και μοντέλο ανάπτυξης για την Κομισιόν Ισπανία τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα αφού εκεί η ανεργία χτυπάει ήδη το 17,4%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 και πλέον ετών. Τα μεγαλύτερα θύματα συνεχίζουν να είναι οι νέοι. Το ποσοστό της ανεργίας στους νέους που είναι κάτω των 25 ετών εκτοξεύθηκε στο 18,1%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 1998, ενώ στην Ισπανία ξεπέρασε το 35%!

Εν τω μεταξύ, όλο και πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η οικονομία των «16» βαίνει προς αποπληθωρισμό. Οι σχετικοί δείκτες πληθωριστικών προσδοκιών -καθοριστικό μέτρο για τις μελλοντικές τάσεις των τιμών- δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι περιμένουν περαιτέρω πτώση των τιμών. Την ίδια στιγμή, ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο στο 0,6%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν και υπάρχουν σχετικά στοιχεία.

ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,2/5/09

Επισκεπτες