ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

4 Νοε 2009

Για την κατάσταση στον τοπικό και περιφερειακό Τύπο και την αναστολή λειτουργίας της εφημερίδας «ΗΜΕΡΑ», Aριστερά στην Αυτοδιοίκηση

Η επιτυχημένη απεργία των δημοσιογράφων και των τεχνικών στις 21/10 στις εφημερίδες «ΑΛΛΑΓΗ», «ΗΜΕΡΑ», «ΓΕΓΟΝΟΤΑ» και «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» με αφορμή τις απολύσεις δύο δημοσιογράφων από την «ΑΛΛΑΓΗ» και την «ΗΜΕΡΑ» αντίστοιχα, έφερε στην επιφάνεια το μεσαιωνικό καθεστώς εργασίας των εργαζομένων στο σύνολο, σχεδόν, του τοπικού και περιφερειακού Τύπου. Επανειλημμένες και πολύμηνες καθυστερήσεις καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών, ανασφάλιστοι ή με μπλοκάκι εργαζόμενοι, μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, συστηματική παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυθαίρετες απολύσεις όταν οι εργαζόμενοι ζητούν τα νόμιμα, μέχρι και λειτουργία εφημερίδων χωρίς δημοσιογράφους.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση είναι ο κανόνας σήμερα στην πλειοψηφία του τοπικού και περιφερειακού Τύπου, η οποία εκτός από τους ίδιους τους εργαζόμενους απαξιώνει το ρόλο των εφημερίδων ως μέσα ενημέρωσης και τις μετατρέπει σε όργανα παραγοντίσκων-εκδοτών για τις μικροπολιτικές ή επιχειρηματικές τους επιδιώξεις.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εκβιαστική αναστολή λειτουργίας της εφημερίδας «ΗΜΕΡΑ» με την πρόφαση της 24ωρης απεργίας της ΕΣΗΕΠΗΝ και της Ένωσης Υπαλλήλων Τύπου και Γραφικών Τεχνών ν. Αχαΐας. Για 15 ημέρες οι εργαζόμενοι της «ΗΜΕΡΑΣ» δεν είναι ούτε απολυμένοι, ούτε εργαζόμενοι! Είναι θύματα και όμηροι των εκβιασμών του κ. Καμπέρου, ο οποίος δεν κοινοποιεί απολύσεις, γιατί θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει άμεσα τις αποζημιώσεις! Θα καταδικαστεί επίσης για ομαδικές απολύσεις και θα υποχρεωθεί να καταβάλει μισθούς υπερημερίας και τα χρωστούμενα σε όλους τους εργαζόμενους. Από αυτά θέλει να γλιτώσει, γι’ αυτό προκαλεί και εκβιάζει ασύστολα, υποβοηθούμενος από τη σιωπή των πολιτικών του φίλων.

Η περίπτωση της «ΗΜΕΡΑΣ» δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Ο κ. Καμπέρος δεν είναι ο μόνος που έχει προκαλέσει κατ’ αυτόν τον τρόπο το δημόσιο αίσθημα. Αντίστοιχες πρακτικές εφαρμόζουν μια σειρά μεγαλοεπιχειρηματίες, αποθρασυνόμενοι από την κυβερνητική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Η υπόθεση των εργαζομένων στην «ΗΜΕΡΑ», αλλά και γενικότερα στον τοπικό Τύπο, είναι υπόθεση όλου του λαού της περιοχής. Η Πάτρα της ανεργίας και των ανατιναγμένων εργασιακών σχέσεων δεν αντέχει άλλο ένα χτύπημα. Δε θ’ ανεχτεί ακόμη ένας επιχειρηματικός εκβιασμός να περάσει στο απυρόβλητο. Με εισήγηση του νομ. σύμβουλου της «Αριστεράς στη Αυτοδιοίκηση» Β. Χατζηλάμπρου θα τεθεί το θέμα της «ΗΜΕΡΑΣ» στο ερχόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητηθεί επίσης το κλείσιμο της εφημερίδας. Να πάρουν θέση με έμπρακτα μέτρα αλληλεγγύης και στήριξης των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης, ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Αυτή η εκκωφαντική σιωπή πρέπει επιτέλους να σπάσει! Να κηρύξει το Εργατικό Κέντρο άμεσα παμπατραϊκή απεργία και τα Σωματεία της Πάτρας –ειδικά των δημοσιογράφων και των τεχνικών στον Τύπο- να δράσουν αποφασιστικά στην κατεύθυνση αυτή. Ο κοινός αγώνας δημοσιογράφων και τεχνικών είναι δίκαιος. Να μην περάσει ο ωμός, δημόσιος εκβιασμός του κ. Καμπέρου που δείχνει την ανεργία σε περισσότερους από 50 εργαζόμενους. Η δύναμη των εργαζομένων βρίσκεται στην αλληλεγγύη και στον αγώνα τους για το δικαίωμα στη δουλειά με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.


ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μαχόμενη Αχαΐα – Ανυπότακτη Πολιτεία

Επισκεπτες