ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

17 Σεπ 2008

Συνέντευξη Πρατσάντα στο BBC. Το νέο σύνταγμα θα χαράξει τον δρόμο για την Λαική Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό!

Στο παρελθόν οι Μαοϊκοί ηγέτες ορκίστηκαν να μην έχουν καθόλου περιουσία. Παρέδωσαν τα υπάρχοντα τους στο κόμμα. Τώρα, τι θα κάνετε τον μισθό που θα παίρνετε σαν πρωθυπουργός; Αυτά τα χρήματα θα πάνε στη χώρα και στο λαό. Θα διατεθούν στο ταμείο το κόμματος. Εκτός από κάποιο ποσό που θα καλύπτει τις γενικές ανάγκες, τα υπόλοιπα θα διατεθούν στο ταμείο του κόμματος.
Τότε, πώς μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για την δράση της ιδιωτικής πρωτουλίας με την κυβέρνηση σας, όταν εσείς ο ίδιος δεν έχετε ατομική ιδιοκτησία; Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί η ατομική ιδιοκτησία. Πιστεύουμε όμως ότι η ηγεσία πρέπει να μείνει μακριά από το να βγάζει χρήματα για να εξασφαλίσουμε ότι προστατεύεται και προωθείται η περιουσία του λαού.

Ποια είναι τα τρία πράγματα που θα κάνετε τους επόμενους τρεις μήνες που θα κάνουν τη διαφορά για το λαό; Πρώτον θα δημιουργηθεί μια επιτροπή για την διευκόλυνση της συγχώνευσης και της αποκατάστασης των δυο στρατών μέσα σε έξι μήνες, σαν μέρος των κινήσεων για να έχει μια λογική κατάληξη η ειρηνευτική διαδικασία. Δεύτερον, η διαδικασία για το νέο σύνταγμα θα διεκπεραιωθεί σε τρεις μήνες. Τρίτον, θα ανακοινωθούν προγράμματα άμεσης αλλά και μακροπρόθεσμης βοήθειας.
Με δεδομένο ότι η συγχώνευση των δυο στρατών θεωρείται ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα, θα επιτρέψετε στον σημερινό αρχηγό του στρατού στρατηγό ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςRookmangud Katawal να τελειώσει τη θητεία του; Οι απαιτήσεις των καιρών απαιτούν μεγάλη σωφροσύνη. Η χώρα θα υποφέρει από κάθε κίνηση που θα δημιουργήσει δυσαρέσκειες σ’ αυτή τη συγκυρία.
Συνεπώς οι υπόνοιες ότι ο αρχηγός του στρατού θα απολυθεί είναι αβάσιμες; Δεν πρόκειται να απολυθεί, έτσι δεν είναι; Αυτό δεν θα συμβεί. Εφόσον οποιοσδήποτε, συμπεριλαμβανομένων και του στρατού, της αστυνομίας και των άλλων αξιωματούχων, παραμένει αφοσιωμένος στη λαϊκή εντολή για δημοκρατία, ειρήνη και αλλαγή, δεν πρέπει να νιώθει ανασφαλής. Δεν θα υπάρχει καμιά προκατάληψη εναντίον κανενός.
Πώς θα χειριστείτε τη συγχώνευση των δυο στρατών; Ο νεπαλέζικος στρατός φαίνεται να έχει τις δικές του απόψεις. Πώς θα ενοποιήσετε τους μαχητές σας στον εθνικό στρατό; Από τότε που έγινα πρωθυπουργός ταξιδεύω με την στρατιωτική ασφάλεια. Ανακάλυψα μια σοβαρή αφοσίωση και αίσθηση ευθύνης στους νεπαλέζους στρατιώτες. Δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα στην κατάληξη αυτής της διαδικασίας συγχώνευσης. Αν έχετε τόση πίστη στο νεπαλέζικο στρατό, γιατί δεν τον εμπιστεύεστε και αναθέσατε την προσωπική σας ασφάλεια στους μαχητές σας; Ποτέ δεν έδειξα τέτοια έλλειψη εμπιστοσύνης. Ποτέ δεν θέλησα να δείξω την ελάχιστη ανεμπιστοσύνη προς τον νεπαλέζικο στρατό ή την αστυνομία, ή τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό ή την ένοπλη αστυνομία. Τα δυο τελευταία χρόνια η ένοπλη αστυνομία και το προσωπικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού μου παρέχουν προστασία στην κατοικία μου στο Νάγια Μπαζάρ. Αυτό ήταν ένα ζήτημα που απαιτούσε μια τεχνική λύση. Δεν θέλω να έχει υποψίες κανείς αλλά ούτε να νιώθει ταπεινωμένος.

Από τους 20.000 Μαοϊκούς μαχητές που βρίσκονται στα στρατόπεδα, πόσοι θα ενσωματωθούν στον Νεπαλέζικο Στρατό; Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους; Οι μαχητές του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού που μένουν στα στρατόπεδα και έχουν επικυρωθεί από τον ΟΗΕ, όλοι δικαιούνται να αποκατασταθούν και να συγχωνευτούν στο Νεπαλέζικο Στρατό. Σύμφωνα με την τελευταία μας θέση, ο κάθε μαχητής του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ελεύθερα τα κατά πόσο θέλει να επιστρέψει στο σπίτι του/της ή να ασχοληθεί με άλλα επαγγέλματα. Γι αυτό και δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσοι μαχητές του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού θα συγχωνευτούν στο Νεπαλέζικο Στρατό και πόσοι θα γυρίσουν στα σπίτια τους.
Για πόσο διάστημα θα επιτραπεί στον πρώην βασιλιά Γκιανέντρα να μείνει στο παλάτι ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςNagarjuna; Αυτό είναι ζήτημα που συζητιέται. Το υπουργικό συμβούλιο μόλις διευρύνθηκε. Θα ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα σύντομα.
Θα ξανανοίξετε την έρευνα για τις δολοφονίες στο παλάτι; Αυτό το ζήτημα θα τεθεί στην Συντακτική Συνέλευση. Ακόμη δεν έχουν δοθεί ικανοποιητικές απαντήσεις στα σοβαρά ερωτήματα του λαού για το περιστατικό.
Μπορεί ο λαός να θέσει τα ίδια ερωτήματα και για σας; Ίσως. Ο λαός όμως του Νεπάλ έχει ήδη δικαιώσει τη δράση μας – είτε το ονομάζετε εμφύλιο είτε Λαϊκό Πόλεμο – μέσω της ετυμηγορίας του στη συντακτική συνέλευση. Μήπως ο λαός δικαίωσε ποτέ τις δολοφονίες στο παλάτι;
Νιώσατε ποτέ ότι τα χέρια σας έχουν βαφτεί με αίμα; Μερικές φορές όταν γίνονταν σοβαρά λάθη από μεριάς μας, ένιωθα θλίψη. Το σημαντικότερο όμως είναι η μεγάλη διαδικασία της αλλαγής και η ταξική, εθνική, περιφερειακή και φυλετική συνειδητοποίηση που πραγματοποιήθηκε μέσα από το κίνημα μας. Έτσι δεν νιώθω την ανάγκη για μεταμέλεια.

Θα είχατε επισκεφθεί την Κίνα πρώτα αν δεν φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς αγώνες; Ας μην μπαίνουμε σε υποθετικά ερωτήματα. Από τη στιγμή που η Κίνα είναι γείτονας μας και από τη στιγμή που δεν μπορέσαμε να παραβρεθούμε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, πήγα εκεί για την τελετή λήξης. Όπως και να ‘χει δεν θα μου ήταν ευκολότερο να πάω εκεί αν δεν γίνονταν οι Ολυμπιακοί.
Από τη στιγμή που η Κίνα είναι η χώρα της έμπνευσης σας και του Μάο Τσε Τουνγκ, θα πρέπει να ευχόσασταν να πάτε εκεί. Θα ήταν ψέμα αν έλεγα όχι.
Τι θέλετε να κάνετε με την Ινδο-Νεπαλέζικη συμφωνία του 1950; Το Νεπάλ έχει γίνει δημοκρατία περνώντας μέσα από μεγάλες αλλαγές. Έτσι η συμφωνία του 1950 πρέπει ξεκάθαρα να αναθεωρηθεί. Δεν μπορεί να παραμείνει με τη σημερινή μορφή.
Ποιες είναι οι διατάξεις που δεν σας αρέσουν στην παρούσα συμφωνία; Θα γίνουν συνομιλίες σύντομα, όταν επισκεφτώ την Ινδία. Έτσι δεν θέλω να απαντήσω στο ερώτημα σας σ’ αυτό το σημείο.
Πότε θα επισκεφθείτε την Ινδία; Πρόκειται να παραβρεθώ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Θα ταξιδέψω στην Ινδία πριν από αυτήν .
Ισχυριζόσασταν ότι διάφορα κέντρα εξουσίας εμποδίζουν την άνοδο σας στην εξουσία. Τα έχετε νικήσει αυτά τα κέντρα; Δεν μπορώ να μιλάω την ίδια γλώσσα τώρα που είμαι πρωθυπουργός. Έχω δηλώσει σε πολλές περιστάσεις ότι αν οποιοδήποτε άλλο κόμμα κέρδιζε τις εκλογές, τίποτε δεν θα εμπόδιζε τον σχηματισμό κυβέρνησης μέσα σε μια βδομάδα. Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για μας.

Έχετε νικήσει το βασιλιά και παραγκωνίσατε τον Γκιρίτζα Πρασάντ Κοϊράλα. Αισθάνεστε ότι γίνατε ειδικοί στην πολιτική του «χρησιμοποιώ και πετώ»; Οι ισχυρισμοί ότι ακολουθούμε αυτή την τακτική μου προκαλούν θλίψη. Δεν νομίζω ότι κορόιδεψα ποτέ κανέναν. Όμως στην πορεία της προώθησης της υπόθεσης μας μπορεί να έκανα κάποιους συμβιβασμούς και να ήρθα πιο κοντά με τον ένα ή τον άλλο σε διαφορετικούς καιρούς. Αλλά ποτέ δεν υπήρξε συνομωσία εκεί. Ήταν η φιλοσοφία μας, δημαδή της συνεργασίας με άλλους για να νικήσουμε τον κύριο εχθρό.
Υπάρχουν δυο σχολές σκέψης μέσα στο κόμμα σας – η μια είναι υπέρ της Λαϊκής Δημοκρατίας και η άλλη υπέρ του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ποια θα επικρατήσει; Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δεν υπάρχει καμιά ψευδαίσθηση μέσα στο κόμμα μας σχετικά με τον τελικό μας στόχο της εγκαθίδρυσης του Σοσιαλιστικού Κομμουνισμού. Ωστόσο, στις σημερινές εσωτερικές και διεθνείς συγκυρίες αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με την θεσμοθέτηση της ομοσπονδιακής δημοκρατίας.

Ώστε θέλετε να εγκαθιδρύσετε μια Λαϊκή Δημοκρατία μέσω του κράτους της δημοκρατίας; Σίγουρα θα προσπαθήσουμε να εγκαθιδρύσουμε μια Λαϊκή Δημοκρατία με τη θεσμοθέτηση του δημοκρατικού πολιτεύματος και μέσω των νόμιμων μέσων όπως οι εκλογές. Μόλις το πετύχουμε, θα δουλέψουμε για να φτάσουμε στον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό.
Θα υπάρξει Δημοκρατικό πολίτευμα αν το κόμμα σας κερδίσει την πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές; Ας μην το θέτουμε με προκλητικό τρόπο. Σίγουρα θα κάνουμε ότι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε το νέο Σύνταγμα να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ιδανικό της Λαϊκής Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι το Σύνταγμα θα χαράξει το δρόμο για τη Λαϊκή Δημοκρατία, το Σοσιαλισμό και τον Κομμουνισμό.
Πώς μπορεί να χαράξει το δρόμο για τον κομμουνισμό όταν λέτε ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις για κάθε είδους πολιτικές ελευθερίες; Έχουμε καταλήξει ότι σοσιαλισμός χωρίς πολυκομματισμό και πολιτικές ελευθερίες δεν μπορεί να επιβιώσει. Και το διδαχτήκαμε από την εμπειρία της Ρωσίας και των άλλων χωρών.
Γιατί πράγμα μιλάτε, σοσιαλισμό ή κομμουνισμό; Μιλώ για σοσιαλισμό. Μια ζωντανή κοινωνία μπορεί να οικοδομηθεί μόνο αν υπάρχει πολιτική ελευθερία και άμιλλα μέσα στο σοσιαλισμό. Ο κομμουνισμός είναι κάτι σαν παράδεισος όπου δεν θα υπάρχουν ούτε τάξεις, ούτε κράτος, ούτε και στρατός. Θα χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να φτάσουμε εκεί.

Δεν έχετε τη διάθεση να παραιτηθείτε από πρόεδρος του κόμματος ακόμη και αφού γίνατε πρωθυπουργός. Γιατί; Βεβαίως, αφού δεν θα μπορώ να αφιερώνω αρκετό χρόνο και ενέργεια για το κόμμα αφότου έγινα πρωθυπουργός, άλλοι σύντροφοι θα πρέπει να αναλάβουν περισσότερες αρμοδιότητες. Όμως δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο κάποιος κανόνας όπου ο αρχηγός του κόμματος να παραιτείται όταν γίνεται πρωθυπουργός. Άλλωστε το κόμμα μας πιστεύει στην κεντρική και ενωμένη καθοδήγηση. Επομένως δεν υπάρχει ζήτημα να αφήνεις τη μια αρμοδιότητα όταν αναλαμβάνεις κάποια άλλη.
Κάποτε είπατε δημόσια ότι τα ανώτερα στελέχη δεν θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση και θα συμπεριφέρονται όπως ο Μαχάτμα Γκάντι. Αυτό που είπα θα συμβεί μόνο αφού υπάρξει ένα λαϊκό σύνταγμα και μια σταθερή κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι ένας ηγέτης δεν πρέπει να παραμένει στη θέση του πρωθυπουργού ή του προέδρου από τη στιγμή που ολοκληρώνεται η επανάσταση, το σύνταγμα έχει γραφτεί και η χώρα βαδίζει σε μια σταθερή πορεία.
Οι πολιτικοί παίζουν με τις λέξεις, σωστά; Καθόλου, απλά προσπάθησα να σας απαντήσω όσο το δυνατόν πιο άμεσα.
Πόσο θα επιβιώσει η κυβέρνηση σας; Θα συνεχίσει μέχρι να γραφτεί το σύνταγμα και ολοκληρωθεί η ειρηνευτική διαδικασία. Πιστεύω ότι το κόμμα μας θα κερδίσει την πλειοψηφία, ακόμη και την πλειοψηφία των 2/3 στις επόμενες εκλογές. Και η κυβέρνηση μας θα συνεχίσει για τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα βελτιώσουμε την προσπάθεια μας σε κείνη την περίοδο. Θα υπάρξει μια κατάσταση όπου ο λαός θα αρχίσει να σκέφτεται ότι μόνο οι Μαοϊκοί μπορούν να κυβερνήσουν αυτή τη χώρα. Στις επόμενες εκλογές περιμένουμε να κερδίσουμε το 90% των ψήφων και θα συνεχίσουμε στην εξουσία για πολλές δεκαετίες.
Έχετε μεγάλες προσδοκίες. Πιστεύετε ότι θα εκπληρωθούν; Σίγουρα. Έχουμε μεγάλη πίστη στο λαό. Είμαστε αφοσιωμένοι στο έθνος και στο λαό. Κανείς δεν μπορεί να σπάσει τους δεσμούς μας με το λαό.

YΓ: Η Συνέντευξη είναι από την Προλεταριακή Σημαία.

Επισκεπτες