ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

28 Αυγ 2008

Ανησυχία για επέκταση της κρίσης

Την ανησυχία για μια ενδεχόμενη επέκταση της γεωργιανής κρίσης στην Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας ότι η εκδοχή αυτή θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα και κυρίως στον τομέα της ενέργειας, εκτιμούν διπλωματικές πηγές .


Στο πλαίσιο αυτό, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα σε Γεωργία, Ουκρανία και Αζερμπαϊτζάν. Ανακοινώνοντας την περιοδεία Τσέινι, ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε μάλιστα ότι ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από τον αντιπρόεδρό του να συζητήσει με τους εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών "τα αμοιβαία συμφέροντα".

Η αμερικανική προεδρία δεν διευκρίνισε ποια είναι τα "συμφέροντα" αυτά, αλλά οι αναλυτές σημειώνουν ότι το κοινό σημείο των τριών αυτών πρώην σοβιετικών δημοκρατιών είναι η ενέργεια. " Η στρατηγικής σημασίας περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης των μεγάλων δυνάμεων μετά την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων στην Κασπία.

Το Αζερμπαιτζάν, που δεν διαθέτει πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, μεταφέρει το πετρέλαιό του στη Δύση μέσω του γεωργιανού λιμανιού του Μπατούμι,τονίζει ο Εντουαρντ Τσόου, αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).

Οι αμερικανικοί πετρελαικοί κολοσσοί " ExxonMobil", "Chevron" και "ConocoPhillips" έχουν τεράστια συμφέροντα στην Κασπία,σημειώνει ο αναλυτής του CSIS.

Η Ουκρανία, με την τεράστια ακτογραμμή της στην Μαύρη Θάλασσα, συνιστά επίσης για την Ουάσινγκτον έναν στρατηγικό σύμμαχο στην περιοχή, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές τους πηγές και να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής.

Η Ουάσινγκτον υπερασπίζεται με θέρμη τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία και τη Γεωργία,αν και όπως εκτιμά ο αναλυτής Στίβεν Λάραμπι του Κέντρου Ερευνών "Rand Corporation", η Γεωργία δεν είναι παρά "μία περιπέτεια" για την Ουάσινγκτον. "Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι η Ουκρανία".

"Ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα είχε μεγάλες στρατηγικές επιπτώσεις για τη Ρωσία. Η Ουκρανία είναι εντελώς άλλο πράγμα" προσθέτει ο Λάραμπι.

Αν η Ουκρανία ενταχτεί στο ΝΑΤΟ ,η Ρωσία δεν θα είναι μόνο υποχρεωμένη να μετακινήσει τον ναυσταθμό της από την Κριμαία,αλλά θα χάσει και κάθε ελπίδα να ιδρύσει μιά νέα "Σλαβική Ενωση" με την Ουκρανία και την Λευκορωσία,σημειωνει ο αναλυτής του "Rand Corporation".

Την άποψη αυτή συμερρίζεται και ο Ντιμίτρι Τρένιν του Ινστιτούτου Κάρνεγκι, σύμφωνα με τον οποίο "η Ουκρανία είναι σήμερα το επίκεντρο της νέας γεωπολιτικής αντιπαράθεσης" ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

"Ουδείς ρώσος ηγέτης θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα παρέμενε στην εξουσία αν η Μόσχα "έχανε" την Ουκρανία από τους Αμερικανούς, με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ" σημειώνει ο Τρένιν.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μεντβέντεφ - Σαρκοζί

Την επιστροφή των δυνάμεων της Γεωργίας στα στρατόπεδά τους, όπως προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας, τόνισε ο ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ σε τηλεφωνική επικοινωνία με το γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι Μεντβέντεφ και Σαρκοζί συνομίλησαν πάνω από μία ώρα για την κρίση στη Γεωργία.

"Η ρωσική πλευρά τόνισε την ανάγκη εφαρμογής από την Τιφλίδα του τέταρτου σημείου της συμφωνίας Μεντβέντεφ-Σαρκοζί που προβλέπει την επιστροφή όλων των δυνάμεων της Γεωργίας στις αρχικές τους βάσεις" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Επίσης, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν πρόσθετες συμφωνίες, οι οποίες στο μέλλον θα ενισχύσουν την ασφάλεια των περιοχών κοντά στα σύνορα με την Νότια Οσσετία και την Αμπχαζία".

Η Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες καταδίκασαν τη Ρωσία για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Μετά την απομάκρυνση των δυνάμεών της από τη Γεωργία, η Μόσχα εξακολουθεί να διατηρεί στρατεύματα στο γεωργιανό έδαφος γύρω από τις δύο αυτές περιοχές.

Κοινή θέση από τις χώρες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

"Κοινή θέση" για τις ενέργειες της Ρωσίας στη Γεωργία υιοθέτησαν η Κίνα και οι άλλοι ασιατικοί σύμμαχοι της Μόσχας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, δήλωσε την Πέμπτη ο ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Ντουσάνμπε.

"Είμαι βέβαιος ότι η κοινή θέση των χωρών μελών του Οργανισμού θα έχει διεθνή αντίκτυπο και ελπίζω ότι θα χρησιμεύσει ως ισχυρό μήνυμα προς εκείνους που προσπαθούν να μετατρέψουν το μαύρο σε άσπρο και να δικαιολογήσουν την επίθεση αυτή", είπε ο ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στην επίθεση των γεωργιανών δυνάμεων εναντίον της Νότιας Οσετίας τη νύχτα της 7ης προς την 8η Αυγούστου.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης περιλαμβάνει την Κίνα, τη Ρωσία και πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν).

"Θα μετανιώνουν για όλη τους τη ζωή"

"Σε όλη τους τη ζωή θα μετανιώνουν οι ρώσοι ηγέτες που αναγνώρισαν την Αμπχαζία και τη Ν. Οσετία", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε, μια κίνηση που όπως είπε, μπορεί να ενθαρρύνει τις φυγόκεντρες δυνάμεις στην ίδια τη Ρωσία.

"Θα μετανιώνουν σε όλη τους τη ζωή", δήλωσε ο Σεβαρντνάντζε αναφερόμενος στους ρώσους ηγέτες, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η ιαπωνική εφημερίδα Ασάχι Σιμπούν.

"Αυτό θα οδηγήσει σε συνομιλίες για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Τσετσενίας και του Νταγκεστάν", δύο δημοκρατίες της Ομοσπονδίας της Ρωσίας που συγκλονίζονται από αποσχιστικές εξεγέρσεις.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ ενός μποϋκοτάζ των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2014 στο Σότσι, ορεινή ρωσική πόλη κοντά στη Μαύρη Θάλασσα που γειτνιάζει με την Αμπχαζία. "Με αυτή τη στρατιωτική σύγκρουση τα επιχειρήματα ενός μποϋκοτάζ είναι ισχυρότερα από ποτέ", υπογράμμισε.

Ο Σεβαρντνάντζε διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ενωσης υπό τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ από το 1985 έως το 1990 και μετέπειτα πρόεδρος της ανεξάρτητης Γεωργίας από το 1995 έως το 2003, πριν ανατραπεί από τον νυν πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι το 2003.

Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα

Στους 1.692 ανέρχονται οι νεκροί κατά τη διάρκεια των επιθέσεων των γεωργιανών δυνάμεων, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της Νότιας Οσετίας.

"Στις 28 Αυγούστου τα στοιχεία μας κάνουν λόγο για 1.692 νεκρούς και 1.500 τραυματίες συνεπεία της γεωργιανής επίθεσης", δήλωσε ο Τεϊμουράζ Χουγκάγεφ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ιντερφάξ.

Η Γεωργία εξαπέλυσε τη νύχτα της 7ης προς την 8η Αυγούστου επίθεση εναντίον της Νότιας Οσετίας, η οποία απωθήθηκε με μαζική στρατιωτική επέμβαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Γεωργίας.

ΠΗΓΗ : ΕΘΝΟΣ, 28/8/08

Επισκεπτες