ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γραφεία Πάτρας: Κορίνθου 245-249, τηλ-fax: 2610 275 795, email: koe.achaias@gmail.com

26 Μαρ 2010

Δελτίο τύπου της ΚΟΕ για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, 26/3/2010


Παρά τους κατά παραγγελία πανηγυρισμούς των εγχώριων ΜΜΕ, στη Σύνοδο Κορυφής η κυβέρνηση Παπανδρέου εισέπραξε μεγαλοπρεπέστατη «σφαλιάρα». Το επί μήνες προπαγανδιστικό όχημα «πρώτα τα μέτρα και μετά η ευρωπαϊκή στήριξη», το επί μήνες διαπραγματευτικό ατού προς την Ευρωζώνη «βοηθήστε εσείς γιατί θα πάμε στο ΔΝΤ», και η επί μήνες διαφήμιση της «ελληνικής χρεοκοπίας» από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ξαφρίσει τον εργαζόμενο κόσμο, έφεραν τον χθεσινό κόλαφο.

Οι συνήθεις κενολογίες Παπανδρέου για τους «κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού που πιάνουν τόπο» επιχειρούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες για αυτή την εξέλιξη.

Το ΔΝΤ μπαίνει κανονικά στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση των προϋπολογισμών, με την έμπνευση του «ιδανικού και πρόθυμου αυτόχειρα» Γ. Παπανδρέου, αλλά –το σοβαρότερο- επιβάλλοντας νέα βάρβαρα μέτρα στον ελληνικό λαό.

Ο μηχανισμός της ευρωζώνης που «θα» δημιουργηθεί, είναι δανεισμός με απαράδεκτους και τοκογλυφικούς όρους, και με «εγγυητή» την παρέα ΔΝΤ – Wall Street – Goldman Sachs. Όσο για την εξαγγελία Τρισέ για αποδοχή των ελληνικών ομολόγων (προς χρηματοδότηση φυσικά των τραπεζών), δεν σημαίνει τίποτα για την ελληνική οικονομία: Διαιωνίζει απλά το κερδοσκοπικό καθεστώς του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών (με εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα) για να μεταδανείζουν το ελληνικό κράτος με 4 και 5% μεγαλύτερο επιτόκιο. Για ακόμη μια φορά η προτεραιότητα της ευρωζώνης είναι η απρόσκοπτη κερδοφορία των τραπεζών. Η «ρευστότητα στην αγορά» που θα προέκυπτε αναζητείται, όπως αναζητούνται και τα 28 δις που χάρισαν τα δύο κόμματα εξουσίας στις τράπεζες…

Η Σύνοδος Κορυφής απέδειξε επίσης ότι η ευρωζώνη δεν έχει το παραμικρό ίχνος συνοχής, αλληλεγγύης, ενότητας. Όχι μόνο σήμερα, στην εποχή της κρίσης. Σήμερα όμως καταρρίπτονται οριστικά οι μύθοι της «Ελλάδας που κερδίζει από το ευρώ» και της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Η Ευρωζώνη αποφασίζει για όλους, αλλά με κριτήριο τα συμφέροντα του Βερολίνου και της Φραγκφούρτης.

Η Σύνοδος Κορυφής επιβεβαίωσε ότι αυτή η κυβέρνηση -ακόμη και για τα δικά της μέτρα- είναι απολύτως επικίνδυνη και καταστροφική. Όσο ασκεί την πολιτική που της υπαγορεύει η αγορά, θα στέλνει τους εργαζόμενους στο απόσπασμα. Όσο οι προτεραιότητες είναι οι υπηρεσίες στο κεφάλαιο, η κοινωνία θα μετατρέπεται σε ανθρώπινη χωματερή.

24 Μαρ 2010

ΔΕΝ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,δελτίο τύπου Κ.Ο.Ε Αχαίας


Ο φετινός εορτασμός της 25ης Μαρτίου είναι τραγικά συμβολικός για όλο το λαό και την κοινωνία της χώρας μας. Ημέρα ξεσηκωμού και αγώνα απέναντι σε δυνάστες αιώνων τότε..και όμως σήμερα όλοι μας ξανά ζούμε μια νέα κατοχή, και Δυνάστες είναι η Κομισιόν και το ΔΝΤ, με ρόλο κοτζαμπάση τη κυβέρνηση Παπανδρέου.

Δεν μπορούμε να γιορτάσουμε μαζί με αυτούς που πολεμάνε το λαό μας και ξεπουλάνε τη χώρα, δεν μπορούμε να νιώσουμε ένα έθνος με αυτούς που δεν θέλουν να βάλουν χέρι στις τράπεζες, στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές.
Ο ξεσηκωμός απέναντι στα μέτρα , ο ξεσηκωμός απέναντι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και στο Σύμφωνο Σταθερότητας να είναι το μήνυμα του φετινού εορτασμού. Μαζί με εργαζόμενους, νέους, φορείς και συλλόγους, απλούς ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, να φτιάξουμε επιτροπές αντίστασης –επιτροπές λαού σε κάθε χώρο σε κάθε γειτονιά.

Καμία στήριξη στην Κυβέρνηση των Βρυξελλών, όλοι μαζί να ενωθούμε να τους αναγκάσουμε να πάρουν πίσω όλα τα μέτρα.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Των Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ, ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΕ, ΣΥΠΔΕ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ


Μετά την απόφαση της κυβέρνηση, για το πακέτο μέτρων που μας πλήττουν βάναυσα τα ΔΣ των Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ, ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΕ, ΣΥΠΔΕ αποφάσισαν τη συμμετοχή μας σε κινητοποίηση αποτροπής της λειτουργίας των διοδίων της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ στο Ρίο διεκδικώντας:
ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΑΣ
• ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
• ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΒΑΡΗ
• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ.

Η πολιτική της παράδοσης των οδικών και άλλων υποδομών (σιδηροδρομικό δίκτυο, λιμάνια, αεροδρόμια, σχολεία) στους ιδιώτες μας βρίσκει αντίθετους
Το κράτος έχει υποχρέωση να κατασκευάζει το ίδιο τους δρόμους και τις δημόσιες υποδομές μια που γι’ αυτό φορολογεί άμεσα και έμμεσα τους πολίτες. Τα δημόσια έργα αποτελούν κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα
Τα έργα ΣΔΙΤ και οι Συμβάσεις Παραχώρησης δεν υπόκεινται στους νόμους περί Δημοσίων έργων παρ’ όλο που συγχρηματοδοτούνται από το Δημόσιο, με ότι αυτό συνεπάγεται στον έλεγχο της κατασκευής, τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούν και της συντήρησής τους.
Σύμφωνα με τα οικονομικά τους στοιχεία έχει αποδειχθεί ότι αυτά κοστίζουν ακριβότερα αποκομίζοντας τεράστια κέρδη στις κατασκευάστριες εταιρείες που βαρύνουν τον Δημόσιο Προϋπολογισμό και άρα τον Έλληνα πολίτη που πληρώνει βαρύ αντίτιμο και για τη χρήση τους.
Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε ότι η πολιτική της εκχώρησης της Δημόσιας περιουσίας σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα οδηγεί στην απαξίωση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και στην υποβάθμιση του ρόλου των μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και ευρύτερα όλου του δημόσιου τομέα.

Αγωνιζόμαστε για:

• Τον προγραμματισμό, σχεδίαση και κατασκευή των έργων με βάση τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού και όχι των ιδιωτικών εταιρειών
• Την αναβάθμιση των δημόσιων τεχνικών Υπηρεσιών της χώρας και την κατάργηση του νόμου περί των ΣΔΙΤ.
• Όχι στα διόδια, ελεύθεροι δρόμοι για όλους.

Καλούμε κάθε σκεπτόμενο πολίτη, κάθε σύλλογο, επιτροπή και φορέα που θέλει να αντιδράσει, σε κινητοποίηση την Κυριακή 28 Μαρτίου στις 12.00 το μεσημέρι για να ανοίξουμε τους σταθμούς διοδίων στο Ρίο.


Τα Δ.Σ.

Α΄ Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης ΑΧΑΪΑΣ
Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Αν. Σχ./ΔΕ
Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

21 Μαρ 2010

ANOIXTO ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑ , "ΠΡΟΣΟΧΗ: Η Κυβέρνηση διαλύει τα νοσοκομεία"


ΠΡΟΣΟΧΗ: Η Κυβέρνηση διαλύει τα νοσοκομεία

Διάλυση και ιδιωτικοποίηση: Αυτή είναι η μετάφραση του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Δημόσια Υγεία στη χώρα μας.
Με πρόσχημα τον «εξορθολογισμό», περικόπτουν την κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία, τα αφήνουν γυμνά από νοσηλευτές και γιατρούς, φαλιρίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία που χρόνια πληρώνουμε. Με τον «Καλλικράτη» ξεφορτώνουν στους Δήμους την ευθύνη της περίθαλψης.

Είκοσι χρόνια τώρα, βλέπουμε το έργο να επαναλαμβάνεται: Μίζες, ρεμούλες, σπατάλη, αργομισθία, φακελάκια, οδηγούν σε αναξιοπρεπείς και επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας τον κόσμο που προστρέχει στο ΕΣΥ. Μιλούν για οικονομία αυτοί που δημιούργησαν αυτά τα φαινόμενα διαφθοράς για να συκοφαντήσουν το δημόσιο σύστημα. Και να θησαυρίσουν από αυτή τους τη συκοφαντία.

Οι κυβερνήσεις μας, νυν και πρώην, υποτελείς στις «αγορές» και τους οικονομικούς βρικόλακες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχουν πάρει σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον μας: Διάλυση καθετί δημόσιου στην υγεία, την πρόνοια, την ασφάλιση, την παιδεία. «Την ώρα που «κηρύττουν τη λιτότητα, αρπάζουν το φαί απ’ το τραπέζι».

Στα νοσοκομεία, με τη μέθοδο της ταχείας διολίσθησης –αφέθηκαν χωρίς διοικήσεις από τις εκλογές- έχει ανασταλεί ουσιαστικά η λειτουργία: δεν υπάρχουν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, τα υλικά λείπουν, η κατάσταση είναι τριτοκοσμική. Ιδίως στην Αχαΐα, που κοροϊδεύουν ανοιχτά κρατώντας κλειστό τον «Άγιο Ανδρέα» έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των στοιχειωδών αναγκών του πληθυσμού

Έχουν αφήσει απλήρωτους τους γιατρούς από το Δεκέμβρη του 09 για τις εφημερίες που εξαναγκάστηκαν να κάνουν λόγω ελλείψεων προσωπικού. Μιλάμε για 7, 8 ..12 νυχτέρια το μήνα. Περικόπτουν ο κονδύλιο για να εφημερεύσουν με ασφάλεια τα νοσοκομεία κατά 25% για το 2010. Αυτό σημαίνει ότι οδηγούν τους γιατρούς είτε σε απλήρωτη εργασία είτε σε κατάρρευση το εφημεριακό σύστημα. Δηλαδή, το σκληρό πυρήνα του Δημόσιου Συστήματος.

•Καταργούν το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να προστρέξει στα νοσοκομεία ακόμη και για επείγον πρόβλημά του.

Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους. Στην ουσία αγωνίζονται για τη διάσωση του δικαιώματός τους στην ασφαλή εργασία και του δικαιώματος του λαού στην ισότιμη πρόσβαση στα νοσοκομεία.

Τη στιγμή που απεργάζονται και μεθοδεύουν την έκρηξη της ανεργίας και της πείνας στην πατρίδα μας, οδηγούν σε εκμηδένιση το αποκούμπι του λαού μας, το ΕΣΥ.

Μετά το Πάσχα, με πρόσχημα την κρίση, ετοιμάζουν νόμο κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα των ιδρυμάτων. Το δρόμο τον έδειξαν με το φορολογικό, τις περικοπές μισθών, το ασφαλιστικό. Κι κατάσταση δε θα έχει πάτο αν δεν αντισταθούμε!

Σας καλούμε να Εγερθείτε: Δε μας αξίζει τέτοιο ζοφερό μέλλον.

Σε κάθε σύλλογο, σε κάθε σωματείο, σε κάθε γειτονιά να στηθούν επιτροπές υπεράσπισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Στηρίξτε τον αγώνα μας, γίνεται για όλους!


ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΧΑΪΑΣ (Ε.Ι.Ν.Α.)

20 Μαρ 2010

Αυτό το Σάββατο, 20/3, διαβάστε στο «Δρόμο»Η κυβέρνηση βάζει χειροπέδες στην κοινωνία που αγωνίζεται. Ο Μάριος Ζ. μιλά αποκλειστικά στο «Δρόμο» μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού και αποκαλύπτει πώς στήθηκε η σκευωρία της αστυνομίας.


Μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και βάσης του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και τρεις κορυφαίοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ μιλούν στο «Δρόμο» και αναδεικνύουν την αντίθεση.


Ιερουσαλήμ: Οι νέοι βγήκαν στους δρόμους.

Και δύο ρεπορτάζ - αποκάλυψη για τα δημοτικά ιατρεία της Αθήνας και για το νοσοκομείου του Κιλκίς.


Ακόμα γράφουν στο «Δρόμο»: η Ελένη Πορτάλιου, ο Μάκης Καβουριάρης, ο Βασίλης Μουλόπουλος, ο Νίκος Κουνενής και ο Μανώλης Ρασούλης.«Δρόμος»
Η βδομαδιάτικη εφημερίδα της αριστεράς
Αναζητήστε την κάθε Σάββατο στα περίπτερα

19 Μαρ 2010

Δελτίο τύπου από τη συνέντευξη τύπου της ΚΟΕ σχετικά με το επεισόδιο με τον Γ. Παναγόπουλο, 18/3/2010

Δόθηκε σήμερα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ συνέντευξη τύπου της ΚΟΕ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του επεισοδίου με τον Γ. Παναγόπουλο στο συλλαλητήριο της 5 Μάρτη:

1. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύεται οριστικά αυτό που από την πρώτη στιγμή ήταν φανερό και που επισημάναμε από την ίδια κιόλας μέρα σε σχετική μας ανακοίνωση. Ότι δηλαδή εκτυλίχθηκε μια μεθοδευμένη προσπάθεια στοχοποίησης της ΚΟΕ ώστε να φιμωθεί κάθε φωνή που ξεφεύγει από τα όρια της συναίνεσης στην κυβερνητική πολιτική ειδικά στις συνθήκες της σημερινής πρωτοφανούς επίθεσης στους εργαζόμενους. Η προσπάθεια στοχοποίησης ξεκίνησε από τη βουλή με τις ομιλίες του γνωστού Α. Γεωργιάδη και του Χ. Παπουτσή στα πλαίσια της ιδιότυπης συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ και αναπαράχθηκε με την απαράδεκτη ανακοίνωση της ΓΣΕΕ που θύμισε τις πιο μαύρες σελίδες του μετεμφυλιακού κυβερνητικού συνδικαλισμού. Καλούμε την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ να ζητήσει άμεσα συγγνώμη μετά την κατάρρευση της σκευωρίας. Καλούμε τα Μέσα Ενημέρωσης που αναπαρήγαγαν τα περί οργανωμένης επίθεσης της ΚΟΕ, να αποκαταστήσουν έστω και τώρα την αλήθεια.

2. Σχετικά με το επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ επαναλαμβάνουμε ότι η διεξαγωγή του σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο της Χαλκιδικής πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων και με χαιρετισμούς από τον πρωθυπουργό και τους προέδρους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ αποτελεί πρόκληση στις σημερινές συνθήκες και διατυπώνουμε την πρότασή μας:

Να γίνει το συνέδριο της ΓΣΕΕ σε μεγάλο χώρο στην Αθήνα και να είναι ανοιχτό σε κάθε εργαζόμενο.

Να δοθεί ο λόγος σε όλους τους αγωνιζόμενους χώρους και κλάδους, τους απεργούς, τους εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων σωματείων, τους άνεργους.

Το συνέδριο να μετατραπεί σε βήμα διαλόγου και συντονισμού των αγώνων ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και το σύμφωνο σταθερότητας.

3. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και το λαό στη συνέχιση του αγώνα ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και Βρυξελλών. Ο αγώνας αυτός θα είναι μακροχρόνιος, θα κλιμακώνεται, θα διευρύνεται μέχρι την τελική απόσυρση των μέτρων και του κυβερνητικού προγράμματος σταθερότητας. Υποστηρίζουμε ενεργά την προσπάθεια συγκρότησης ενωτικών επιτροπών αγώνα σε όλη τη χώρα και τον πανελλαδικό συντονισμό όλων των αγωνιζόμενων σωματείων, επιτροπών, κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων.

17 Μαρ 2010

''Αλλος ένας εργάτης δολοφονήθηκε'', δελτίο τύπου της Κ.Ο.Ε Αχαίας για το θάνατο του εργάτη Ρίστο Αριάν,


Ο Ρίστο Αριάν,με δυο παιδιά, μόλις 42 ετών, άφησε την τελευταία πνοή του στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών,μέσα στην Tyres herco,άλλη μια εταιρεία που η αδιαφορία για τη ζωή του εργάτη είναι νόμος για τα κέρδη της. Το σύνθημα ΄΄καθέ μια βδομάδα τρεις νεκροί εργάτες, κράτος και κεφάλαιο είναι οι τρομοκράτες΄΄ συμπυκνώνει μια αδιάσειστη αλήθεια όταν μιλάμε για τα δήθεν ''εργατικά ατυχήματα''. Ποιό Κράτος, λες και υπάρχει καμία υποτυπώδης επιθεώρηση και έλεγχος για ζητήματα ασφάλειας των εργαζομένων, λες και δεν ξέρουμε όλοι πως με ένα τηλέφωνο εργοδότες και επιθεωρητές συννενούνται για ζητήματα που αφορούν τη ζωή μέσα στην παραγωγή. Όσο για το Κεφάλαιο όσο νιώθει ανέξέλεγκτο απο Κράτος , ανεξέλεγκτο απο κάθε μηχανισμό, συνεχίζει και λειτουργεί μέχρι το επόμενο ''ατύχημα'', μέχρι τον επόμενο νεκρό εργάτη.

Οι ευθύνες του συνδικαλιστικού μηχανισμού, του Εργατικού Κέντρου, όλων όσων υποτίθεται εκπροσωπούν τους εργαζόμενους είναι μεγάλες. Την ώρα που οι άνθρωποι της ΓΣΕΕ ετοιμάζονται να συνεδριάσουν στη Χαλκιδική κάθε μέρα κάποιος Ρίστο Αριάν παίζει τη ζωή του κορώνα -γράμματα, δίχως συνδικάτα, δίχως ταξική ενότητα, δίχως μεγάλα μέτωπα, δίχως την δύναμη που να κάνει Κράτος και Κεφάλαιο να υπολογίζουν την αξία του εργαζόμενου λαού.

Να πληρώσει η εταιρεία για τα ελλειπή μέτρα που οδήγησαν στο θάνατο του Ρίστο Αριάν.

Να οργανωθεί παρέμβαση απο όλα τα σωματεία της ΒΙ.ΠΕ για τον έλεγχο των συνθηκών ασφαλείας σε όλες τις εταιρείες της ζώνης και να δημοσιοποιηθούν τα όνοματα όσων παραβιάζουν τους κανονισμούς.

Την ώρα της κυβερνητικής αντιλαικής επίθεσης να στηρίξουμε όλους τους εργαζόμενους καθημερινά στους μικρούς και μεγάλους αγώνες απέναντι στην εργοδοσία.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ τ.ο Αχαίας

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΚΑΙ Η «ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ» ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ;Παρέμβαση της ΚΟΕ για το 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ


Παρέμβαση της ΚΟΕ για το 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ

Το 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ πραγματοποιείται τη στιγμή της μεγαλύτερης επίθεσης που έχει δεχτεί η εργατική τάξη και όλοι οι εργαζόμενοι τις τελευταίες δεκαετίες. Η διοίκηση της ΓΣΕΕ αποφασίζει σε αυτές τις συνθήκες να διοργανώσει το συνέδριο της στο υπερπολυτελές Athos Palace της Χαλκιδικής. Μακριά από τις εντάσεις και τις σκοτούρες της καθημερινότητας, της αγωνίας αλλά και των αγώνων των εργαζομένων.
• Είναι πρόκληση το συνέδριο της ΓΣΕΕ να γίνεται μέσα στη χλιδή και την πολυτέλεια και με λεφτά που έχουν δώσει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τη στιγμή που οι ίδιοι βλέπουν την εργασία τους, το εισόδημά τους, τα δικαιώματά τους να χάνονται.
• Είναι πρόκληση το συνέδριο της ΓΣΕΕ να γίνεται χωρίς καμιά προετοιμασία και διαδικασία διαλόγου στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σωματεία, στη βάση.
• Είναι πρόκληση το συνέδριο της ΓΣΕΕ να γίνεται ανάμεσα σε καταγγελίες για νοθείες, αποκλεισμούς, παζάρια χωρίς αρχές, νομιμοποίηση ανύπαρκτων ή και εργοδοτικών σωματείων. Δεν είναι δυνατόν να παρατηρούμε καθημερινά την ολοένα και πιο μειωμένη συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία και στα συνέδρια της ΓΣΕΕ να παρουσιάζονται (πλασματικά) αυξημένοι οι εργαζόμενοι που δήθεν εκπροσωπούνται.
Είναι πρόκληση το συνέδριο της ΓΣΕΕ να γίνεται σε ένα απρόσιτο μέρος, πίσω από κλειστές πόρτες, σε ένα φυλασσόμενο γυάλινο κάστρο, πίσω από τις πλάτες και πάνω στις πλάτες του κόσμου της εργασίας.
Είναι πρόκληση, ειδικά σήμερα, στο συνέδριο της ΓΣΕΕ να είναι απόντες οι εργαζόμενοι αλλά παρόντες, ως επίσημοι ομιλητές, ο πρωθυπουργός και οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, όλοι αυτοί που οργανώνουν και καθημερινά υποστηρίζουν την αντεργατική επίθεση.
Καλούμε την συγκεκριμένη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ να σταματήσει τον κατήφορο που έχει πάρει (και που ειδικά τις τελευταίες μέρες δεν έχει προηγούμενο):
 Με την ανοιχτή υποστήριξη από την πρώτη στιγμή της κυβέρνησης Παπανδρέου.
 Με την πρωτοφανή επίθεσή της στους νέους εργαζόμενους των stage.
 Με την απουσία της από κάθε αγώνα και χώρο δουλειάς όλη την τελευταία περίοδο.
 Με την προσπάθειά της να μην διεξαχθούν απεργιακές κινητοποιήσεις μετά την ανοιχτή επίθεση της κυβέρνησης στους εργαζόμενους. Υπενθυμίζουμε ότι ακόμα και μετά την εξαγγελία του πακέτου μέτρων της 3ης Μάρτη, η αρχική της πρόταση – που κάμφθηκε κάτω από την πίεση συνδικαλιστών όλων των παρατάξεων - ήταν η μη διεξαγωγή γενικής απεργίας μέχρι το συνέδριο.
 Με την αναπαραγωγή της προβοκάτσιας του Άδωνη Γεωργιάδη και του Χρήστου Παπουτσή και τη στοχοποίηση της ΚΟΕ για το επεισόδιο στο συλλαλητήριο της 5ης Μάρτη που θύμισε τις πιο μαύρες σελίδες του μετεμφυλιακού κυβερνητικού συνδικαλισμού.
 Με τη στάση της στην πορεία της 11ης Μάρτη που είχε ως αποτέλεσμα να καταγγέλλεται από το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων για το χτύπημα της διαδήλωσης.
 Με την επιμονή της για τη διεξαγωγή του συνεδρίου μακριά από τους εργαζόμενους.
Προτείνουμε έστω και την τελευταία στιγμή:
1. Να γίνει το συνέδριο της ΓΣΕΕ σε μεγάλο χώρο στην Αθήνα και να είναι ανοιχτό σε κάθε εργαζόμενο.
2. Να δοθεί ο λόγος σε όλους τους αγωνιζόμενους χώρους και κλάδους, τους απεργούς, τους εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων σωματείων, σε όλους τους έντιμους συνδικαλιστές οποιασδήποτε παράταξης, στους νέους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, στους μετανάστες, τους ευέλικτα εργαζόμενους, τους χιλιάδες απολυμένους, τους άνεργους.
3. Το συνέδριο να μετατραπεί σε βήμα διαλόγου και συντονισμού των αγώνων ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και το πρόγραμμα σταθερότητας.
16/3/2010
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΟΕ)

16 Μαρ 2010

Απόφαση της Γραμματείας του Συριζα, 15/3/2010


1. Το Κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης με τα διαδοχικά κύματα αντεργατικών – αντικοινωνικών μέτρων, με επιχείρημα δήθεν την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά με σαφή επιλογή να πληρώσει ο λαός την κρίση και όχι αυτοί που την προκάλεσαν, δημιουργεί μια εντελώς νέα κατάσταση ένα πολύ δύσκολο παρόν και προδιαγράφει ένα εφιαλτικό μέλλον, αφού είναι απολύτως βέβαιο ότι τα μέτρα αυτά θα επιτείνουν την κρίση.
Το σύνολο αυτών των σκληρών, νεοφιλελεύθερων μέτρων, εντάσσεται στα πλαίσια και υπηρετεί τη λογική του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Το μπλοκάρισμα αυτών των μέτρων και η πάλη για την ανατροπή τους, γίνεται ζωτική ανάγκη για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας, και απόλυτη προτεραιότητα για τις δυνάμεις της αριστεράς. Απαιτεί τη συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού κοινωνικού και πολιτικού αγωνιστικού μετώπου.

2. Η δράση και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ καθορίζεται από αυτή την ανάγκη και προτεραιότητα. Στην κατεύθυνση αυτή απευθύνουμε και πάλι έκκληση για ενότητα στη δράση προς όλες τις δυνάμεις της αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας και του κόσμου του ΠAΣΟΚ που διαφωνεί με την πολιτική του κόμματος του και της κυβέρνησης.

3. Η Γραμματεία καλεί όλες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο, να πάρουν άμεσα πρωτοβουλία για τη συγκρότηση πλατιών, ανοιχτών Επιτροπών αντίστασης στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα και στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι επιτροπές θα πρέπει να επιδιώξουν την αγωνιστική συσπείρωση όλων των δυνάμεων που, σε κάθε χώρο, θέλουν να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Οι επιτροπές πρέπει να έχουν ως κύριο περιεχόμενο τη στήριξη των αγώνων, την κλιμάκωση και το συντονισμό τους. Να έχουν επίσης στόχο την άμεση συγκεκριμενοποίηση της πολιτικής, των αιτημάτων, και της τακτικής για την οργάνωση των αντιστάσεων και των πρωτοβουλιών στο χώρο ευθύνης τους.
Παράλληλα θα πρέπει να οργανώσουν σε τοπικό η κλαδικό επίπεδο τη μάχη των ιδεών, αποκαλύπτοντας το χαρακτήρα αυτών των μέτρων και να ξεκινήσουν καμπάνια με μαζική συλλογή υπογραφών ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και ταυτόχρονα να προωθήσουν την απόφαση να συγκρουστούν με το νεοφιλελευθερισμό σε εθνική αλλά και σε ευρωπαϊκή κλίμακα, οργανώνοντας την αντίσταση και την αλληλεγγύη μαζί με το εργατικό κίνημα και την αριστερά σε όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

4. Για τη στήριξη αυτών των δράσεων η Γραμματεία προτείνει ως συζήτηση το εξής «πλαίσιο» για τοπικές παρεμβάσεις, συγκρότηση των Επιτροπών και συμφωνίες για ενότητα δράσης με άλλες δυνάμεις:
Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν. Τα υψηλά εισοδήματα. Τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Οι τράπεζες. Οι κερδοσκόποι.
Αυτό θα υλοποιηθεί εάν προβάλουμε συνολικά, αποκαλυπτικά αλλά και διεκδικητικά τις παρακάτω πολιτικές αιχμές:

Α. Αύξηση φορολόγησης με συντελεστή 45% στο μεγάλο κεφάλαιο, αύξηση της φορολόγησης στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα-υπηρεσίες πολυτελείας και μείωσή του στα είδη πρώτης ανάγκης.

Β. Δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών στο 50%.

Γ. Δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με προοπτική την εθνικοποίηση των τραπεζών.

Δ. Επανάκτηση και εθνικοποίηση των στρατηγικής σημασίας Επιχειρήσεων και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.

Ε. Αύξηση των δαπανών υγείας, παιδείας, επιδομάτων ανεργίας και κοινωνικών υποδομών. Εξαίρεση της Παιδείας και της Υγείας από τις διαδικασίες της εμπορευματοποίησης και της αγοράς.

ΣΤ. Αύξηση μισθών και συντάξεων. Όχι στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Αύξηση των προσλήψεων και πάγωμα απολύσεων. Διατήρηση του καθολικού αναδιανεμητικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

Ζ. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει επειγόντως να βαθύνει τη συζήτηση για μια αριστερή – ριζοσπαστική απάντηση στο θεμελιώδες ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους. Η Γραμματεία – κατ’ αρχήν – διατυπώνει το αίτημα «επαναδιαπραγμάτευση του χρέους» , αναγνωρίζοντας όμως την ανάγκη συνέχειας της συζήτησης για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης άποψης.

5. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωτοστατήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μαζί με τα κόμματα και οργανώσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μαζί με τις δυνάμεις και τις οργανώσεις του εργατικού κινήματος και των κοινωνικών κινημάτων, για τη δημιουργία ενός μετώπου ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας και τη Συνθήκη της Λισσαβόνας.

6. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τη συζήτηση στους κόλπους όλου του κόσμου που συμμετέχει στο ενωτικό – ριζοσπαστικό εγχείρημα μας , αλλά και με άλλες δυνάμεις της αριστεράς για το ενδεχόμενο να ξεκινήσει πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση δημοψηφίσματος ενάντια στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα είχε ως στόχο κυρίως τη συσπείρωση του κόσμου και την ένταση της αντιπαράθεσης με τα κυρίαρχα ιδεολογήματα.
Τέλος, η Γραμματεία – και με βάση τις αποφάσεις της 3ης Π.Σ.- θα οργανώσει άμεσα τη σύγκλιση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συζητηθούν βαθύτερα τα καθήκοντα και οι απόψεις μπροστά σε αυτή τη νέα και κρίσιμη συγκυρία.

15 Μαρ 2010

Κατάληψη του ΟΑΕΔ Αλίμου από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ


Σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΟΑΕΔ στον Άλιμο προχώρησε το πρωί της Δευτέρας η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ενώ από την Τρίτη οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση πραγματοποιούν 48ωρη απεργία.

Η Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού (ΓΕΝΟΠ) διαμαρτύρεται για τη μείωση μισθών και συντάξεων, καθώς και για το πάγωμα των προσλήψεων 2.000 εργαζομένων στη ΔΕΗ, που βρίσκονταν στο τελικό στάδιο υλοποίησης, υποστηρίζοντας ότι το κόστος της μισθοδοσίας τους είναι μικρότερο από τη δαπάνη για υπερωρίες που καταβάλλει η ΔΕΗ.

πηγή:''EΘΝΟΣ''

ΤΡΙΤΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΙΑΣ ΚΑΛΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ 21 ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ Κ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ) ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 6.30 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΙΑΣ

13 Μαρ 2010

Πάρτε τα μέτρα πίσω... Σάββατο 13/3, κυκλοφορεί το 4ο τεύχος του «δρόμου»…


Πάρτε τα μέτρα πίσω
Διαβάστε:

Παλλαϊκή απαίτηση: «Ή αλλάζετε ή βουλιάζετε», του Ρούντι Ρινάλντι
Κυβέρνηση - πλασιέ εν πτήσει…, του Γιάννη Κιμπουρόπουλο
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι επικίνδυνη, του Μανώλη Γλέζου
Μόνο η στάση πληρωμών θα φέρει ριζικά μέτρα, του Σπύρου Μαρκέτου
Η διαδρομή από το νεοπλουτισμό ως τη χρεοκοπία, του Κώστα Μελά
Χώρα περιορισμένης κυριαρχίας, της Γιάννας Γιαννουλοπούλου
4 σελίδες αφιέρωμα στο λόγο των γυναικών που αγωνίστηκαν, της Έλενας Πατρικίου
Η πώλησις του Παρθενώνος, του Θεοδόση Ν.Γαρεφαλάκη
Έλληνες και Γερμανοί εργαζόμενοι πληρώνουν τα πλεονάσματα της Γερμανίας, της Αριάδνης Αλαβάνου
Η ευθύνη του καθενός μας, του Κώστα Παπουλή -Γέρου
Οι εύκολες λύσεις, του Κώστα Ανδριανόπουλου
Ένα (ακόμα) συνέδριο της ΓΣΕΕ απομακρυσμένο, του Γιώργου Κατερίνη
Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τα stage, του Μάριου Διονέλλη

Το απόρρητο των επικοινωνιών στα χέρια εργολάβων, ρεπορτάζ: Γιώργος Κατερίνης
Εκλογές-παρωδία στο Ιράκ, του Γιώργου Τσίπρα
Έτσι φαντάζεται η CIA τον κόσμο το 2025, του Σαμίρ Αμίν
Θεσσαλονίκη: Φθηνότερο το φυσικό αέριο μετά τους αγώνες των πολιτών, του Γιώργου Θεοδωρόπουλου
Κρήτη: Η Βιάννος των αγώνων και των θυσιών, του Μανόλη Σπανάκη
Θανάσης Τζούλης (1932-2010), Επικαλούμαι τον Οδυσσέα Ελύτη αντί διαβατηρίου, του Κώστα Κρεμμύδα
«Θέλουμε ψωμί, αλλά θέλουμε και τριαντάφυλλα!», της Νάντιας Βαλαβάνη
Είναι το ποδόσφαιρο το όπιο του λαού; του Νίκου Μάλλιαρη
Αρουντάτι Ρόι: Η ακτιβίστρια των φτωχών, του Στέλιου Ελληνιάδη
Μονόδρομος ο ανυποχώρητος αγώνας, του Λάζαρου Απέκη

Και πολλά άλλα

12 Μαρ 2010

Δελτίο τύπου για τις σημερινές διαδηλώσεις, 11/3/2010


Οι μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα δείχνουν πως υπάρχει κι άλλος δρόμος από τον μονόδρομο του Γ. Παπανδρέου. Με μαζικό και μαχητικό τρόπο, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έδειξαν σήμερα ότι μπορούν να γείρουν τη ζυγαριά, να ταράξουν τις ισορροπίες της αδράνειας που με τόσο κόπο είχε κατορθώσει να επιβάλει η πλουτοκρατία. Μέρα τη μέρα, όσο ο εργαζόμενος κόσμος αντιλαμβάνεται την έκταση της ασφυξίας που τον καταδικάζει η κυβέρνηση Παπανδρέου, το κύμα της λαϊκής οργής μπορεί να τσακίσει τους μύθους της αδυναμίας, της ανημπόριας, του μοιραίου και του αναπότρεπτου.

Η ΚΟΕ καταγγέλλει την πρωτοφανή, αναίτια, πολιτικά σχεδιασμένη ενέργεια της αστυνομίας να επιχειρεί διαρκώς σε όλη τη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης στην Αθήνα, να κόψει την πορεία σε πολλά μικρά κομμάτια, να την πνίξει στα χημικά, να στείλει τους διαδηλωτές σπίτι τους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γελιέται αν νομίζει ότι η καταστολή μπορεί να σταματήσει το δίκαιο αγώνα.

11 Μαρ 2010

Για την μεγάλη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση,ΚΟΕ Αχαίας


Η Κ.Ο.Ε Αχαίας χαιρετίζει τη μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία των εργαζόμενων και της νεολαίας της Πάτρας σήμερα από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.Μία συμμετοχή που έστειλε ηχηρό μήνυμα αγώνα στη κυβέρνηση Παπανδρέου, στα αρπαχτικά της Κομισιόν και σε όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας, μήνυμα ξεσηκωμού και αντίστασης ενάντια στα μέτρα της δυστυχίας και της κατοχής του ελληνικού λαού. Οι χιλιάδες συμπολίτες μας, μαζί με τους δεκάδες χιλιάδες που σε όλη την Ελλάδα πλημμύρισαν τους δρόμους απαντάνε δυναμικά και δείχνουν σε όλη την Αριστερά, σε κάθε συνδικαλιστή που σέβεται τον εαυτό του, σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο , το δρόμο του ξεσηκωμού και της λαϊκής ενότητας.
Οι σημερινές αντιδράσεις των εργαζόμενων και της νεολαίας απέναντι στην πλειοψηφία του Ε.Κ.Π, οι μαζικές αποδοκιμασίες στις ομιλίες των εκπροσώπων της ΠΑΣΚΕ , αποδεικνύουν πως η δυσαρέσκεια των εργαζόμενων θα είναι ανεξέλεγκτη.

Τα ποτάμια της αντίστασης πρέπει να σμίξουν, και τα εμπόδια που μας εμποδίζουν από όπου και αν προέρχονται, θα τα ξεπεράσει το λαϊκό κίνημα .

Όλοι μαζί να ρίξουμε τα μέτρα της κυβέρνησης!

ΠΑΤΡΑ 11/3/10

10 Μαρ 2010

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ


O ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥΣ!
ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ!Σήμερα Τετάρτη 10/3/10, δεκάδες νέοι, εργαζόμενοι-άνεργοι και σπουδαστές της Πρωτοβουλίας ενάντια στο Πρόγραμμα Σταθερότητας , μαζί με Αριστερές φοιτητικές παρατάξεις και συνδικαλιστές του ιδιωτικού τομέα,, έκαναν μαζική παρέμβαση στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας από νωρίς το πρωί. Αναρτήθηκε ένα μεγάλο πανό με σύνθημα « Παρτε πίσω όλα τα μέτρα» , λειτούργησε μικροφωνική που καλούσε στην αυριανή Πανεργατική Απεργία όλο το λαό της Πάτρας, με συνθήματα ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα , στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Μοιράστηκαν χιλιάδες τρικάκια για την απεργία σε όλους τους δρόμους , στα εμπορικά καταστήματα, και ομάδες νέων έμπαιναν σε λεωφορεία καλώντας τον κόσμο να ξεσηκωθεί και να κατέβει στους δρόμους αύριο.

Για αρκετές ώρες, η νεκρική ησυχία, η σκόπιμη αδιαφορία της πλειοψηφίας του Ε.Κ.Π αναστατώθηκε από την παρέμβαση μας. Ο πρόεδρος του Ε.Κ.Π έφτασε να μας απειλεί ότι θα ΄΄βγάλει τα καλώδια της μικροφωνικής΄΄ επειδή δεν ήμασταν λέει «θεσμικοί» συνδικαλιστές. Δεν πειράζει ..η αρχή έγινε και θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε και να κάνουμε δράσεις μαζί με φορείς-συλλόγους-οργανώσεις-απλούς συμπολίτες μας ενάντια σε αυτό το πρόγραμμα της ντροπής!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΥΡΙΟ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Δελτίο τύπου για τις συνεχιζόμενες αναφορές στην ΚΟΕ με αφορμή τον προπηλακισμό του Γ. Παναγόπουλου

Πέντε μέρες μετά τη συκοφαντία του γραφείου τύπου της ΓΣΕΕ εναντίον της ΚΟΕ, και αφού από τα άφθονα πλάνα στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο αποδεικνύεται ότι ούτε οι επιτιθέμενοι έχουν σχέση με την ΚΟΕ, ούτε χτυπήθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με κοντάρια και σημαίες της ΚΟΕ, έγινε σαφές ότι:

Η ΚΟΕ –και κατ’ επέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ– στοχοποιήθηκε παρά την ανακοίνωση που έβγαλε αμέσως μετά τα γεγονότα (και μάλιστα δύο ώρες πριν η ΓΣΕΕ ακολουθήσει την υπόδειξη Παπουτσή και ΛΑΟΣ και καταγγείλει την ΚΟΕ).

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ επιχείρησε να κρύψει το αδιαμφισβήτητο γεγονός της καθολικής αποδοκιμασίας του προέδρου της ΓΣΕΕ από τη συγκέντρωση, κάνοντας λόγο για προσχεδιασμένο-οργανωμένο σχέδιο ομάδας.

Εσκεμμένα όσοι θέλουν να μην πετύχουν οι αγώνες για την ανατροπή των μέτρων, επιχειρούν, ενόψει της απεργίας στις 11/3, να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από τα κεντρικά ζητήματα της περιόδου, ώστε να στηρίξουν την κυβέρνηση και να αποφύγουν τους κοινωνικούς αγώνες.

Από την πρώτη στιγμή διευκρινίσαμε ότι η ΚΟΕ παλεύει την άποψή της με τους όρους της Αριστεράς, δηλαδή, μαζικά και πολιτικά, μέσα στους εργασιακούς χώρους και στην κοινωνία. Επιμένοντας, λοιπόν, σε αποκλειστικά πολιτικό επίπεδο, δεν καταθέτουμε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον των εμπνευστών της ανακοίνωσης της ΓΣΕΕ.

9 Μαρ 2010

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΙΑΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

Την Τρίτη 9 Μαρτίου 2010, στις 6 το απόγευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΙΑΣ, καλεί όλους τους νέους, τους εργαζόμενους και άνεργους της πόλης μας, στο συλλαλητήριο σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ενάντια στα μέτρα-Παπανδρέου-ενάντια στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Να μην λείψει κανείς, να είμαστε όλοι εκεί να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας –να φωνάξουμε ‘’ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ-ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ’’.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΙΑΣ

8 Μαρ 2010

Ή θα βουλιάξουν την κοινωνία ή θα βουλιάξουμε την κυβέρνηση,Φυλλάδιο της οργάνωσης σπουδάζουσας της ΚΟΕ, 8/3/2010


Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ: Από το «σοσιαλισμό» στη βαρβαρότητα

Τα ανατριχιαστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Παπανδρέου είναι επίθεση χωρίς προηγούμενο. Αποτελεί ιστορικά την μοναδική μείωση μισθών μετά την ναζιστική Κατοχή και είναι μια τεράστια ληστεία εισοδήματος με κόψιμο επιδομάτων και δώρων, πάγωμα συντάξεων, εξωφρενικούς φόρους.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου κήρυξε πόλεμο στην κοινωνία. Και σ’ αυτόν τον πόλεμο ή θα ηττηθεί η κυβέρνηση ή θα εξοντωθούμε εμείς.

Είναι και κλέφτες και ψεύτες


Ο Παπανδρέου λέει ψέματα όταν βγάζει δεκάρικους λόγους για την πατρίδα. Όταν λέει ότι πολεμάει τους πλούσιους που κλέβουν το κράτος. Όταν –αφού δηλώσει ότι παραχωρήθηκε η εθνική μας κυριαρχία στις αγορές- κάνει κηρύγματα για τον πατριωτισμό.

Κυρίως λέει ψέματα για το αν τα μέτρα αυτά ήταν αναγκαία.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Παπανδρέου, μετά την ασφυκτική πίεση των πραγματικών αφεντικών (της Μέρκελ, των τραπεζών, των χρηματαγορών), δεν ήταν αναγκαίο και αναπότρεπτο κακό.


Κι ας προσπαθούν να μας πείσουν με φανατισμό οι δημοσιογράφοι ότι «δεν γίνεται διαφορετικά».

Η άγρια επίθεση στην εργαζόμενη κοινωνία είναι συνειδητή επιλογή. Σχεδιάζεται με την προπαγάνδα των δελτίων ειδήσεων εδώ και 4 μήνες. Συντονίστηκε με τις απαιτήσεις των κερδοσκοπικών αγορών. Καθοδηγήθηκε και επιβλήθηκε από την ΕΕ, που όσο αίμα κι αν χύσει ο λαός, ζητάει κι άλλο.

Έχουμε μια κυβέρνηση των αγορών, των Βρυξελλών, των τραπεζών, των εμπόρων όπλων

Ο Παπανδρέου δεν μειώνει ούτε ένα ευρώ τους εξοπλισμούς, τις πολεμικές παραγγελίες, τις προμήθειες και το τρομακτικό κόστος που πληρώνουμε ως χώρα στους νταβατζήδες των φρεγατών που μπάζουν και των υποβρυχίων που γέρνουν. Περικοπές μόνο σε μισθούς και συντάξεις.

Ο Παπανδρέου δεν χτυπάει όμως όλη την κοινωνία: Οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν φόρο ούτε ένα ευρώ – απαλλάσσονται λόγω «εθνικής προσφοράς». Οι τράπεζες πληρώνουν αναλογικά λιγότερο φόρο από έναν εργαζόμενο των 900 € (15% οι τράπεζες, 25% ο μισθωτός). Μειώνονται 30% οι μισθοί, αλλά δεν αυξάνεται ούτε 0,1% η φορολογία στις επιχειρήσεις. Από την αύξηση της φορολογίας σε ΦΠΑ, καύσιμα, ρεύμα κλπ, το κράτος θα κερδίσει 2,4 δις. Αλλά από κανονική φορολόγηση όλων των δραστηριοτήτων της Εκκλησίας θα κέρδιζε 3 δις το χρόνο. Και οι ιδιοκτήτες καζίνο, πλοίων, ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιωτικών κλινικών δεν πληρώνουν ΦΠΑ: Στην υγειά του κορόιδου…

Ο Παπανδρέου ως υπηρετικό προσωπικό του Βερολίνου και της Φραγκφούρτης εξήγγειλε την εξόντωση της κοινωνίας και η Μέρκελ του απάντησε ότι δεν θα δώσει ούτε ένα ευρώ. Δηλαδή δίνει το αίμα του εργαζόμενου και παίρνει 0 (μηδέν) ευρώ οικονομικής ενίσχυσης από τις Βρυξέλλες. Ακόμη και αυτά που η κυβέρνηση ζητάει, δεν είναι ενίσχυση αλλά δανεικά με το αζημίωτο για τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες που «θα» μας δανείσουν.

Ο Παπανδρέου λέει ότι δεν βρίσκει η Ελλάδα δανεικά. Λέει ψέματα. Η Ελλάδα βρίσκει δανεικά, αλλά με πολύ υψηλό τόκο. Όμως ο ίδιος επέλεξε να δανειστεί με τρόπο που στέλνει τα spread και τα επιτόκια στα ύψη. Δεν θέλησε να δανειστεί με άλλη μέθοδο, πιο συμφέρουσα για το δημόσιο, διότι έτσι θα …δυσαρεστούσε τις αγορές.

Ο Παπανδρέου δεν είχε την αξιοπρέπεια να ζητήσει το ελάχιστο: Να μπορεί η Ελλάδα (και κάθε χώρα) να δανείζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο ίδιο ή παραπλήσιο έστω επιτόκιο που δανείζεται η τελευταία εμπορική τράπεζα. Και αυτό θα μπορούσε να το πετύχει: Με εκβιασμό, με απειλή χρεοκοπίας, με απειλή παύσης πληρωμών…

Ο Παπανδρέου θέλει να μαζέψει με τα νέα μέτρα 4,8 δις €. Μέσα στο 2010 όμως, η χώρα θα πληρώσει 45 δις € σε τοκοχρεολύσια. Η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει παύση πληρωμών στους μισθούς, στις συντάξεις, στην παιδεία και στην υγεία, αντί να κάνει παύση πληρωμών στους τοκογλύφους. Η προτεραιότητά της είναι να εξυπηρετήσει τους τόκους με αφαίμαξη της κοινωνίας.Ας βγάλουν λοιπόν το σκασμό όσοι Πρετεντέρηδες προπαγανδίζουν το «αναγκαίο κακό» των μέτρων. Τίποτα το αναγκαίο δεν υπάρχει σε όλα τα παραπάνω.

Μια άλλη κυβέρνηση, μια άλλη πολιτική θα μπορούσε αν ήθελε -αντί να κάνει ευτυχισμένους τη Μέρκελ, τη Goldman Sachs, τους Financial Times και τον Όλι Ρεν- να υπερασπιστεί το λαό. Θα μπορούσε να βάλει χέρι στους πλούσιους. Θα μπορούσε να δυσαρεστήσει τις αγορές. Θα μπορούσε να διεκδικήσει από την ΕΕ. Θα μπορούσε να «εκβιάσει» τις ισχυρές χώρες που κέρδισαν αμύθητα ποσά από τα χρέη και τα ελλείμματα της Ελλάδας και τώρα στέλνουν τον λογαριασμό και απαιτούν μονομερή εξόφληση από τον κορόιδο εργαζόμενο.

Όχι όμως αυτή η κυβέρνηση.

Αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο πρωθυπουργός, διάλεξε να μείνει στην ιστορία ως ο πολιτικός υπάλληλος των Βρυξελλών και των αγορών.

Ή τα μέτρα θα πέσουν, ή η κυβέρνηση

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο. Κανένα συγχωροχάρτι. Τις μέρες αυτές δεχόμαστε έναν πόλεμο συνειδήσεων:
Δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ, φταίει μόνο η ΝΔ…
Δεν φταίει η ελληνική κυβέρνηση, φταίει η ΕΕ…
Δεν φταίει ο Παπανδρέου, φταίνε οι αγορές που κερδοσκοπούν…

Είναι ψέματα. Προσπαθούν να αποφύγουν την κοινωνική κατακραυγή. Να χρεώσουν αλλού τις επιλογές που έκαναν.

Ο εργαζόμενος κόσμος πρέπει από την απόγνωση, την απελπισία και το σοκ να περάσει στην ενεργητική αντίσταση. Αν δεν αγωνιστούμε σήμερα, αύριο θα πληρώσουμε ακόμη περισσότερα.

Αν σήμερα ο ψεύτης Παπανδρέου λέει ότι «βρίσκει στο δρόμο εργαζόμενους που του ζητάνε να θυσιάσουν το μισθό τους για την πατρίδα», αύριο θα «βρει στο δρόμο» εργαζόμενους που θα του ζητάνε να δουλεύουν τσάμπα μέχρι την κηδεία τους, να πουλήσουν το σπίτι τους ή να βγάλουν στο πεζοδρόμιο τη γυναίκα τους. Εννοείται για την …πατρίδα.

Αν δεν ξεσηκωθούμε, θα μας φτάσουν σε ακόμη χειρότερο σημείο.

Ως εδώ η χειμερία νάρκη, η αδιαφορία και η αυταπάτη ότι «εγώ θα τη βολέψω»

Τα μέτρα δεν αφορούν μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους. Μόνο από την αύξηση της φορολογίας, κάθε οικογένεια χάνει 1000 ευρώ ετησίως. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών ήδη δήλωσαν ότι η κρίση δεν είναι μόνο στο δημόσιο και ετοιμάζονται να ξεσαλώσουν εναντίον των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.

Και φυσικά τα μεγαλύτερα θύματα είναι οι νεότεροι, είναι η νεολαία.

Η πραγματικότητα γίνεται εφιάλτης για τους νέους ανθρώπους, για τους νέους εργαζόμενους, για τους σημερινούς φοιτητές. Όνειρα, θυσίες και κόποι, αν λίγο πριν φαίνονταν να πηγαίνουν χαμένα, σήμερα πετιούνται στη φωτιά.

Έχουμε χιλιάδες λόγους να βγούμε στο δρόμο. Να καλέσουμε κι άλλους. Να γινόμαστε κάθε μέρα και περισσότεροι. Να ακυρώσουμε τα μέτρα ή να ακυρώσουμε την κυβέρνηση. Αλλιώς, σε 1-2 μήνες οι «αγορές» θα απαιτήσουν κι άλλο αίμα. Αλλιώς, όχι απλά θα ζήσουμε χειρότερα από τους γονείς μας, αλλά χειρότερα από όσο φοβόμαστε σήμερα.

Συνελεύσεις, Διαδηλώσεις, Καταλήψεις
ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και στο Σύμφωνο Σταθερότητας


Το φοιτητικό κίνημα δεν μπορεί να παρακολουθεί την εξόντωση της κοινωνίας από απόσταση. Μπορούμε και οφείλουμε να πυροδοτήσουμε μια τεράστια κοινωνική έκρηξη που να πάρει και να σηκώσει τους κλέφτες και τους ψεύτες. Να οργανώσουμε άμεσα, σήμερα, εδώ και τώρα, τους αγώνες ενάντια στα μέτρα κοινωνικής και οικονομικής ασφυξίας και στο Σύμφωνο Σταθερότητας που επέβαλε τα μέτρα αυτά.

Η φοιτητική αριστερά πρέπει να υπερβεί τον εαυτό της. Την ώρα αυτή δεν έχουν νόημα οι διαχωρισμοί, οι ηλίθιοι εμφύλιοι, οι πολύωρες αναλύσεις και οι μικρόκοσμοι.

Να οργώσουμε από κοινού τις σχολές. Να αποκαλύψουμε τη χρεοκοπία της πολιτικής του δικομματισμού και να οργανώσουμε την πάλη. Είναι αδιέξοδη η λογική της περιχαράκωσης, της ξεχωριστής συγκέντρωσης, της διαφορετικής ώρας, της άλλης πλατείας, του διαχωρισμού μόνο και μόνο για να αποδείξω ότι υπάρχω.

Καλούμε άμεσα τη φοιτητική αριστερά να διαμορφώσει κοινά πλαίσια αγώνα και με αυτά οι Γενικές Συνελεύσεις να πάρουν αποφάσεις για πορείες, καταλήψεις, κινήσεις ενότητας και συντονισμού. Να κάνουμε τις σχολές, κέντρα αγώνα όλου του λαού.

Η κατάσταση είναι δραματική και απαιτεί τολμηρές αποφάσεις. Όμως ο πόλεμος που μας κήρυξε η κυβέρνηση δεν έχει λήξει και η κρίσιμη μάχη είναι μπροστά μας. Όλοι στους δρόμους.

5 Μαρ 2010

Δελτίο τύπου της ΚΟΕ για την προβοκάτσια ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ, 5/3/2010

Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας καταγγέλλει την προβοκάτσια που έστησαν από κοινού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χ. Παπουτσής και ο ακροδεξιός βουλευτής του ΛΑΟΣ Α. Γεωργιάδης, στοχοποιώντας την ΚΟΕ και κατ’ επέκταση τον Συριζα για τα επεισόδια σε βάρος του Χ. Παναγόπουλου. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συγκυβερνά με τον Καρατζαφέρη, και στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες και στην προβοκάτσια.

Είναι γνωστό ότι η ΚΟΕ έχει ριζικά διαφορετική γραμμή από την ηγεσία της ΓΣΕΕ, ειδικά σε αυτή την περίοδο όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη επίθεση της μεταπολίτευσης. Αυτή την γραμμή όμως, είναι επίσης γνωστό, ότι η ΚΟΕ την παλεύει με τους δικούς της όρους, με τους τρόπους που επιλέγει η αριστερά, μαζικά και πολιτικά, μέσα στους εργασιακούς χώρους και στην κοινωνία.

Είναι ντροπή, τη μέρα που ενταφιάζονται νομοθετικά μέσα στη Βουλή με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ οι κατακτήσεις ενός αιώνα, να σπεύδουν οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών, με φτηνά κόλπα να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους.

Όλοι στο δρόμο μέχρι να ακυρωθούν όλα τα μέτρα και να καταργηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Δελτίο τύπου της ΚΟΕ για τη σημερινή διαδήλωση και την επίθεση στον Μ. Γλέζο, 5/3/2010


Η ΚΟΕ χαιρετίζει τις μεγάλες, μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη την Ελλάδα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι διαδηλώσεις αυτές πρέπει να είναι η αρχή ενός μεγάλου πανεργατικού – κοινωνικού ξεσηκωμού, για να πληρώσει ακριβά η κυβέρνηση το κόστος από την άγρια πολιτική των Βρυξελλών. Ο λαός με τη σημερινή μαζική και μαχητική στάση στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση: Θα μείνετε ή εσείς ή τα μέτρα.

Η ΚΟΕ καταγγέλλει τον τραυματισμό του Μ. Γλέζου από τα ΜΑΤ μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη καθώς και τον προπηλακισμό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Εφτά δεκαετίες μετά τη ναζιστική κατοχή, ο Μ. Γλέζος δέχεται τα δακρυγόνα των πολιτικών υπαλλήλων του Βερολίνου. Η εκτός ορίων συμπεριφορά των οργάνων της «Προστασίας του Πολίτη» είναι αντίστοιχη με την εκτός ορίων κατάσταση οικονομικής και κοινωνικής ασφυξίας που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιβάλει στη χώρα.

Η ΚΟΕ καλεί σε ακόμη μεγαλύτερες, μαζικότερες, μαχητικότερες κινητοποιήσεις. Η σημερινή μέρα ήταν μια μάχη. Ο αγώνας όμως συνεχίζεται. Όλοι στο δρόμο.

Αντίθετη η πλειονότητα των πολιτών στα νέα μέτρα


Αρνητική είναι η κοινή γνώμη στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Σκάι. Το 76% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και το 68% των συνταξιούχων αντιτίθενται στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 72% είναι αρνητικό στην περικοπή του 13ου - 14ου μισθού, όπως αρνητικό είναι το 74% στο πάγωμα των συντάξεων και το 78% στην αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Ωστόσο θετικό εμφανίζεται το 82% των ερωτηθέντων στην επιβολή φόρου στα είδη πολυτελείας, όπως επίσης θετικό είναι το 65% των πολιτών στην επιβολή φόρου στα ποτά και τα τσιγάρα.

Επιπλέον ένας στους δύο λέει ναι στην περικοπή επιδομάτων του Δημοσίου, ενώ το 68% αντιτίθεται στην αύξηση του ΦΠΑ.

Το 90% των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα αντιτίθεται στην περικοπή των επιδομάτων.

Το 78% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση πιστεύει ότι τα μέτρα θα εφαρμοσθούν παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο των κοινωνικών αντιδράσεων, το 62% εκτιμά ως πολύ πιθανό το ξέσπασμα κοινωνικών αντιδράσεων.

Μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων εκτιμάται από το 61% όσων ψηφίζουν το κόμμα της Ν.Δ, ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 51% πιστεύει ότι τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε κοινωνική αναταραχή κάτι που πιστεύει και το 90% των ψηφοφόρων της αριστεράς.

Οι πολίτες κρίνουν επίσης και την κριτική των Γερμανικών Μέσων Ενημέρωσης προς την Ελλάδα. Το 67% θεωρεί άδικη την κριτική και το 22% δίκαιη.

Αρνητική εικόνα σε ποσοστό 64% έχουν οι πολίτες για την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και θετική το 25%.

Θετική εικόνα σε ποσοστό 57% έχουν οι Έλληνες για τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και αρνητική το 28%. Αρνητική εικόνα (50%) έχουν οι πολίτες για τον Όλι Ρεν και θετική μόλις το 27% των ερωτηθέντων.

Οι ερωτηθέντες προτιμούν η Ελλάδα να δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ΕΕ σε ποσοστό 53% και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ποσοστό 12%.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-

Δελτίο τύπου της ΚΟΕ για τη σημερινή διαδήλωση και την αυριανή συγκέντρωση, 4/3/2010Σε όλη την Ελλάδα σήμερα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι διαδήλωσαν μαζικά αλλά κυρίως αποφασιστικά, μαχητικά και ελπιδοφόρα. Οι διαδηλώσεις αυτές δείχνουν ότι ο αγώνας όχι μόνο δεν τελειώνει, αλλά τώρα αρχίζει.

Η κυβερνητική πλειοψηφία του Παπανδρέου ψηφίζει αύριο στα γρήγορα σαν τον κλέφτη τα νέα μέτρα. Η συγκέντρωση στις 12.30 στο Σύνταγμα πρέπει να μεταβληθεί σε περικύκλωση και αποκλεισμό της Βουλής. Οι βουλευτές - yes men των αγορών, της Μέρκελ και του Όλι Ρεν πρέπει να αποδοκιμαστούν. Να γευτούν το κόστος της υπηρεσίας που προσφέρουν στην πλουτοκρατία και της απόγνωσης που σκορπίζουν στην εργαζόμενη κοινωνία.

Όλοι στο δρόμο για να παρθούν πίσω τα μέτρα: Με κάθε μορφή οργάνωσης με κάθε μορφή συσπείρωσης, με κάθε τρόπο και μέσο πάλης. Εξορμήσεις, διαμαρτυρίες, μικρές και μεγάλες πορείες, παρεμβάσεις, καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καταλήψεις και μηνύματα σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς κάθε μορφή αγώνα που ξεσηκώνει την λαϊκή αγανάκτηση και μετατρέπει το σοκ της κοινωνίας σε δύναμη αντίστασης, είναι αναγκαία.

Οι μέρες είναι ιστορικές και πρέπει να ανταποκριθούμε.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Ή να φύγουν τα μέτρα ή να φύγει η κυβέρνηση.

4 Μαρ 2010

Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τα μέτρα της κυβέρνησης, 3/3/2010


Ή θα βουλιάξει η κυβέρνηση ή θα βουλιάξει η κοινωνία

Αφού χθες ο πρωθυπουργός έβγαλε τον υποκριτικό δεκάρικο λόγο για την πατρίδα, τον πόλεμο που έχουμε και τους κακούς που κλέβουν το κράτος στην υγειά των κορόιδων, έβαλε σήμερα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει τις εφιαλτικότερες ανακοινώσεις που έχει ακούσει ποτέ η εργαζόμενη κοινωνία.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου βουλιάζει τη χώρα, δημεύει μισθούς και συντάξεις, κλέβει εισοδήματα με τους εξωφρενικούς φόρους. Την ίδια στιγμή δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ από τους πλούσιους. Δεν κόβει ούτε ένα ευρώ από τους εξοπλισμούς και τις πολεμικές παραγγελίες. Δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον από τις τράπεζες, τους μεγαλύτερους ληστές του λαού. Η κυβέρνηση Παπανδρέου σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεπέρασε την αντιλαϊκή πολιτική και της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της κυβέρνησης Καραμανλή.

Ποτέ μέχρι σήμερα σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο δεν ειπώθηκαν τόσα πολλά ψέματα σε τόσο λίγο χρόνο. Η κυβέρνηση Παπανδρέου αφού παρέδωσε την εξουσία στις χρηματαγορές και στις Βρυξέλλες συμπεριφέρθηκε ως γκαουλάιτερ του Βερολίνου. Η κυβέρνηση μπορούσε να δανειστεί φτηνότερα, μπορούσε να βάλει χέρι στο μεγάλο κεφάλαιο, μπορούσε να απαιτήσει στήριξη από τις Βρυξέλλες, μπορούσε να υπερασπίσει την εξοντωμένη κοινωνία.

Όμως επέλεξε να πάρει τα εύσημα των Financial Times, της Goldman Sachs, της Μέρκελ και του Μπαρόζο. Και όπως φάνηκε από τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, η εξόντωση του ελληνικού λαού γίνεται χωρίς καν οικονομικό αντίκρισμα από τις Βρυξέλλες.

Η εργαζόμενη κοινωνία με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση Παπανδρέου γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω. Αναιρούνται κατακτήσεις που κερδήθηκαν με τεράστιους αγώνες εδώ και έναν αιώνα. Τα μέτρα είναι μόνιμα και όχι προσωρινά, αυτό ομολογείται πια ανοικτά. Τα μέτρα δεν αφορούν μόνο το δημόσιο τομέα, αλλά δίνουν το σήμα και στον ιδιωτικό για αντίστοιχη ληστεία. Ούτως η άλλως η αφαίρεση εισοδήματος από το ΦΠΑ, τα καύσιμα κλπ αφορούν όλη ανεξαιρέτως την κοινωνία.

Δεν είναι δυνατόν σε αυτό τον εφιάλτη να μην υπάρξει απάντηση: Να σημάνει συναγερμός παντού, σε κάθε πόλη, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Οι στιγμές είναι ιστορικές γιατί το μέγεθος της λαϊκής αντίστασης θα δείξει αν υπάρχει ελπίδα αντιστροφής, ή αν ο Παπανδρέου θα μας βουλιάξει ακόμη περισσότερο.

Αυτή την ώρα απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συστράτευση δυνάμεων, να βγούμε όλοι στο δρόμο, να μην μείνει ούτε ένας χώρος έξω από το ποτάμι της κοινωνικής αγανάκτησης.

Αυτή την ώρα απαιτείται η μέγιστη κοινή δράση της αριστεράς. Αυτή την ώρα, ο διαχωρισμός και ο αριστερός εμφύλιος συνιστά τη μεγαλύτερη προδοσία των λαϊκών συμφερόντων.

Αυτή την ώρα, ακόμη και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες οφείλουν να σκεφτούν έστω και αυτή την ατομική τους υστεροφημία και να βγουν από το γύψο της κυβερνητικής συναίνεσης.

Αυτή την ώρα απαιτείται η ενότητα όλου του εργαζόμενου κόσμου. Τα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου δεν αφορούν μόνο το δημόσιο. Αποτελούν τη μεγάλη εκδίκηση της πλουτοκρατίας, του κεφαλαίου, των αγορών, ενάντια σε όλο τον εργαζόμενο κόσμο.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου κήρυξε τον πόλεμο στο λαό, αλλά ο αγώνας δεν έχει κριθεί και η μάχη δεν είναι μόνο μία.

Χτυπάνε κατακτήσεις ενός αιώνα - Όλοι στο δρόμο του αγώνα.

Όλοι την Πέμπτη στις διαδηλώσεις:


Αθήνα, Προπύλαια στις 18.00

Θεσσαλονίκη, Άγαλμα Βενιζέλου στις 18.00

Πάτρα, πλατεία Όλγας στις 18.30

Ηράκλειο, στα Λιοντάρια στις 19.00

Καβάλα, στην πλατεία Καπνεργάτη στις 18.00

Βόλος, στη ΜΕΤΚΑ (Νέα Ιωνία) στις 17.30

Αγρίνιο, στην πλατεία Ειρήνης στις 19.00

Γιάννενα, στο Εργατικό Κέντρο στις 18.30

Καλαμάτα, στην πλατεία Αριστομένους στις 19.00

και όπου αλλού μπορούν να προγραμματιστούν…

3 Μαρ 2010

XTYΠΑΝΕ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΑΙΩΝΑ, ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ


ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΡΠΑΝΕ ΤΟ ΦΑΪ ΑΠ’ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ κηρύχνουν τη λιτότητα.
Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα ζητάν θυσίες.
Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θα ‘ρθουν.»
Μπέρτολτ Μπρεχτ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!


Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΙΑΣ καλεί αύριο Πέμπτη 4 Μαρτίου στις 6.30 το απόγευμα στην Πλ.Όλγας κάθε εργαζόμενο και άνεργο, κάθε νέο και νέα, κάθε συμπολίτη μας στην συγκέντρωση-συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα αντιλαικά κυβερνητικά μέτρα . ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ! Μαζί με σωματεία και εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα , μαζί με κάθε ένα που θέλει να αγωνιστεί για επιβίωση για ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας και το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΙΑΣ

Πρόταση 5 μελών της Γραμματείας του Συριζα για το Σύμφωνο Σταθερότητας


Προς τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
Προς τις Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Συντρόφισσες και σύντροφοι


Οι συνθήκες που δημιουργούνται από τη καταιγίδα των κυβερνητικών μέτρων του Προγράμματος Σταθερότητας υποδεικνύουν άμεσα και επείγοντα καθήκοντα για την Αριστερά. Για να αντιμετωπιστεί μιας τέτοιας κλίμακας επίθεση δεν επαρκούν οι υφιστάμενες αποφάσεις για κινητοποιήσεις σε επίπεδο συνδικαλιστικής ηγεσίας στην ΓΣΕΕ και τη ΑΔΕΔΥ. Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα πολιτικό και οργανωτικό σχέδιο που θα εμπνεύσει έναν ολόκληρο κόσμο να συμμετάσχει μαζικά σ' ένα πλατύ εργατικό και λαϊκό μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης με διάρκεια. Καταθέτουμε τις παρακάτω τέσσερις αλληλένδετες προτάσεις:

1. Χρειάζεται ένα πολιτικό σύνθημα - εργαλείο που να συμπυκνώνει τα αιτήματα και να οργανώνει ταυτόχρονα την δράση και τις αντιστάσεις. Αυτό είναι το αίτημα για Δημοψήφισμα ενάντια στο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και το κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, παρά το γεγονός, βέβαια ότι η Ελλάδα πέρασε στην άμεση επιβολή των αποφάσεων του ECOFIN, χωρίς καν τη μεσολάβηση του κυβερνητικού προγράμματος. Το Σύμφωνο Σταθερότητας υπαγορεύει τις σκληρές επιθέσεις στα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα που περιλαμβάνει το κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας.

2.Ταυτόχρονα είναι αναγκαίο ένα οργανωτικό σχέδιο που θα ενθαρρύνει την πλατύτερη δυνατή ενότητα και συμμετοχή. Σ' αυτή τη κατεύθυνση πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία για την συγκρότηση Ανοιχτών Επιτροπών αγώνα ενάντια στο Σύμφωνο και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και την οργάνωση της δράσης, σε κάθε πόλη, γειτονιά, χώρο δουλειάς και συλλογικότητας. Υπόδειγμα αναφοράς οι επιτροπές που συγκροτήθηκαν για την υποστήριξη του αγώνα ενάντια στο άρθρο 16. Οι επιτροπές αυτές θα ξεκινήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν μπορεί να περιοριστούν σε «επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ», θα είναι μετωπικές επιτροπές καθώς η επιδίωξη είναι να δημιουργηθούν απ' τα κάτω όροι συσπείρωση και κοινής δράσης.

3. Την ίδια στιγμή είναι αναγκαίο να υπάρξει προσέγγιση σε πλατειά κλίμακα των πολιτών, με ατομική επαφή και συζήτηση προκειμένου να αποδομηθεί η κυβερνητική προπαγάνδα και να προωθηθεί η ενεργή συμμετοχή. Γι' αυτό θεωρούμε αναγκαίο να αρχίσει η Συλλογή Υπογραφών είτε για το Δημοψήφισμα είτε ως εναντίωση στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

4. Σε συνδυασμό με την καμπάνια ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας, και ειδικότερα τη συλλογή υπογραφών, θεωρούμε επίσης χρήσιμο και αναγκαίο να προωθηθεί μια μεγάλη Εκστρατεία Εγγραφής Νέων Μελών στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας έτσι περιεχόμενο, στόχους, δυναμισμό, έμπνευση στις οργανώσεις μας.

Θεωρούμε τη δράση αυτή εξαιρετικά επείγουσα.

Τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία για το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής»: Γαλάνης Νίκος, Θεωνάς Γιάννης, Νταβανέλος Αντώνης, Σαπουνάς Γιώργος, Τσακνιάς Δήμος

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα κυβερνητικά μέτρα, Πέμπτη, 4/3 στις 06:00 μμ, Προπύλαια.

Κάλεσμα του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς.Όλοι και όλες στους δρόμους.

Καλούμε τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, νέες και νέους να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά σε μία πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα μείωσης των μισθών, παγώματος των συντάξεων, αύξησης των έμμεσων φόρων, που διοργανώνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία στην Αθήνα την Πέμπτη, 4/3, στις 06:00 το απόγευμα στα Προπύλαια.

Πάρετε πίσω τα μέτρα.

Να καταργηθεί το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας.

Να αποσυρθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα σταθερότητας που οδηγεί τους εργαζόμενους της χώρας μας στην ανεργία και τη φτώχεια.

Όλοι και όλες στους δρόμουςΑθήνα 2/3/2010

Το Γραφείο Τύπου

1 Μαρ 2010

Ανακοίνωση των Εργαζομένων του Ακτινολογικού Εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Αγ.Ανδρέας».

Εμείς, οι εργαζόμενοι του ακτινολογικού εργαστηρίου, αναγκαζόμαστε να εκδώσουμε αυτή την ανακοίνωση για όσα απολύτως ψευδή γράφονται αυτές τις μέρες σε ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ Πάτρας.
Εργαζόμαστε και ζούμε μαζί με το συνάδελφό μας Βασίλη Χατζηλάμπρου επί σειρά ετών, ορισμένοι για 25 χρόνια και πλέον, και γνωρίζουμε για ποιόν μιλάμε.
Ο συνάδελφός μας όχι μονάχα υπήρξε απεργός στις 10 Φλεβάρη, αλλά παρόλο που το πρόγραμμα του έγραφε «ΡΕΠΟ» το μετέτρεψε σε «ΑΠΕΡΓΙΑ».
Αυτά για όσους ακόμα ενδιαφέρονται για την αλήθεια…


Οι Εργαζόμενοι του Ακτινολογικού Τμήματος.
Αγγελόπουλος Αντώνης
Αλεξόπουλος Άγγελος
Αναγνωστόπουλος Γιάννης
Βασιλακόπουλος Ανδρέας
Βλάχου Καίτη
Γεωργόπουλος Αθανάσιος
Καλλιγά Ευαγγελία
Κωσταντάκης Γιάννης
Λούβαρη Αρετή
Μάνου Μαρία
Μηλιώνη Χρυσαφούλα
Μίχου Αναστασία
Μπάρκας Νίκος
Μποσγανάς Γιώργος
Μπουρής Γιάννης
Νταργαράς Ανδρέας
Ντρενογιάννης Βασίλης
Παπαχαραλαμποπούλου Εύη
Πετροπούλου Έσση
Πολυκανδριώτης Βαγγέλης
Σκαλτσά Ευσταθία
Σκοπλάκης Κωνσταντίνος
Τζουμερκιώτης Δημήτρης

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΙΑΣ ΤΡΙΤΗ 2 MΑΡΤΙΟΥ


Την Τρίτη 2 Μαρτίου 2010, στις 7 μμ, στο Μέγαρο Λόγου κ Τέχνης, η Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΙΑΣ σας καλεί στην συνέλευση που διοργανώνει με τα εξής θέματα:

1.Οικονομική κρίση-κυβερνητικά μέτρα-θέσεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς

2.Υλοποίηση αποφάσεων της 3ης συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ( και εγγραφή μελών του ΣΥΡΙΖΑ)
Η παρουσία όλων των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σημαντική , σε ένα περιβάλλον έντονων κινητοποιήσεων απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα, σε ένα περιβάλλον που οι δράσεις και ο συντονισμός μας είναι ζωτική ανάγκη για το κίνημα και όλη την κοινωνία.ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΙΑΣ

Επισκεπτες